Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

ΔΕΘ: Κλιμακωτή επιδότηση για το φυσικό αέριο, food pass και αύξηση κατώτατου μισθού – Τι θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης

ΔΕΘ: Κλιμακωτή επιδότηση για το φυσικό αέριο, food pass και αύξηση κατώτατου μισθού – Τι θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ποια μέτρα εξαγγέλλει αύριο (10.09.2022) από το Βελλίδειο.

Εν μέσω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το βράδυ στο Βελλίδειο κατά την καθιερωμένη ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση του ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στην 86η ΔΕΘ, την τελευταία πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο για να προωθήσει και νέα μέτρα στήριξης, με έμφαση εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά και στη λεγόμενη μεσαία τάξη, την… “πολύφερνη νύφη” για όλα τα κόμματα. Μια τάξη η οποία αποτελούσε διαχρονικά τον εκλογικό κορμό της ΝΔ και κρίνει με την ψήφο της παραδοσιακά τη νίκη στις κάλπες.

Τα μέτρα για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει βρεθεί «μία ικανοποιητική λύση» για τη συνέχιση της επιδότησης στο φυσικό αέριο και για αυτό το χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός αύριο στο Βελλίδειο αναμένεται να ανακοινώσει κλιμακωτή επιδότηση για όσους δεν μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές ενέργειας και θα συνεχίσουν να ζεσταίνονται με το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, είναι πιθανό να εξαγγελθούν και κίνητρα για στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά στην επιδότηση στο ρεύμα, αυτή θα συνεχιστεί αλλά με μία βασική διαφοροποίηση όσον αφορά στις μεγάλες καταναλώσεις. Οι καταναλωτές που δεν θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα έχουν μειωμένη επιδότηση.

Επίδομα θέρμανσης και food pass

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ίσως και κατά 20%, και την διεύρυνση των δικαιούχων, ενώ φέρεται να έχει αποφασιστεί και η καταβολή νέας επιταγής ακρίβειας, πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα. Το λεγόμενο food pass, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 ευρώ θα δοθεί σε συνταξιούχους και σε ευάλωτες ομάδες.

Οι δεσμεύσεις για το 2023

Στο πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.

Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις