Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Διαψεύδει ο Πούτιν το… “αίτημα” Τσίπρα για δραχμή

Διαψεύδει ο Πούτιν το… “αίτημα” Τσίπρα για δραχμή

– Μετά το Μέγαρο Μαξίμου και το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Φρανσουά Ολάντ
– Ανώτατες πηγές στη Μόσχα υποστηρίζουν πως ποτέ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να… τυπώσει δραχμές στη Ρωσία
– «Η Ελλάδα δεν κατέθεσε καν αίτημα για οικονομική βοήθεια» αναφέρουν πηγές από τη Μόσχα
– Δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, ίσως και εντός της ημέρας
– Σε βιβλίο με… εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν υπάρχει δυνατότητα να τυπωθεί δραχμή στη Ρωσία

Έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βλαντιμίρ Πούτιν το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2015; Ναι σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, όχι σύμφωνα με το Μαξίμου και το Κρεμλίνο!

Μετά την ελληνική κυβέρνηση και η Ρωσία διαψεύδει τα όσα αναφέρονται σε βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη (13.10.2016) στη Γαλλία και στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει σε δυο δημοσιογράφους της Le Monde ένα «ανέκδοτο περιστατικό» σύμφωνα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για το περίεργο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Αγορά στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα, το Κρεμλίνο διαψεύδει όλα όσα είπε ο Φρανσουά Ολάντ. Μιλώντας στον Real Fm, ο Έλληνας ανταποκριτής τόνισε πως «ανώτατες πηγές πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πουτιν διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι ειπώθηκε τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας διαψεύδουν και πρόσωπα (όπως οι μεταφραστές) που ήταν παρόντες στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, τόσο στις δια ζώσης συναντήσεις τους όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. Όλοι τους, είπε, τονίζουν πως όχι μόνο δεν τέθηκε αίτημα για τύπωμα δραχμής, που δείχνει διάθεση από την ελληνική πλευρά για αποχώρηση από την ευρωζώνη, αλλά δεν υπήρξε καν αίτημα οικονομική βοήθεια της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέσα στην ημέρα να υπάρξει και ανακοίνωση για το θέμα από το Κρεμλίνο. Την ίδια στιγμή, η γαλλική πλευρά τηρεί… σιγή ιχθύος και δεν έχει σχολιάσει το παραμικρό.

Ο διάλογος με τον Πούτιν για τη δραχμή

Το βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» αποτελεί το αποτέλεσμα των εκμυστηρεύσεων του Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους της Le Monde Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ. Και φυσικά ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα κάνει αναφορά και στην Ελλάδα. Και τι αναφορά: για δραχμές και Grexit.

Ήταν βράδυ 9ης Ιουλίου 2015. Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ο Φρανσουά Ολάντ συναντά τους Λομ και Νταβέ. Μιλώντας μαζί τους, φάνηκε πως ήταν διατεθειμένος να γίνει αποκαλυπτικός. Και όπως γράφουν, τους διηγήθηκε και ένα «εντυπωσιακό ανέκδοτο επεισόδιο».

Απόσπασμα από το βιβλίο δημοσιεύει η Καθημερινή. «Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Πούτιν: “Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας...”

Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου“, απαντάει με ενδιαφέρον ο Ολάντ.

Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν”, δηλώνει ο Πούτιν.

Αυτό εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθεί με το ιστορικό της νόμισμα.

Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ.

Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν είπε στον Ολάντ πως «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε» και εκεί τελείωσε η συνομιλία τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν επίσης την εκτίμηση του Ολάντ ότι το τηλεφώνημα ήταν περίεργο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν κάνει τίποτα στην τύχη.

«Αναρωτήθηκα γιατί να μου το πει αυτό», είπε ο Ολάντ. «Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι, κατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, εμφανίζεται σίγουρος ότι, αν ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον, «ήταν με καλή πρόθεση».

Άμεσα η “βόμβα” πως η Ελλάδα και μάλιστα μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού είχε ζητήσει από τη Ρωσία να της… εκτυπώσει δραχμές προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, που το διέψευσε κατηγορηματικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου 2015, την ημέρα δηλαδή που σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του για να του πει για τη… δραχμή. Ήταν η μέρα που έγινε η πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όταν ο πρώην υπουργός βρέθηκε στο Προεδρικό, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μετακινήθηκαν σε άλλη αίθουσα και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Ερωτηθείς από την Καθημερινή σχετικά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του». Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε