Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Ορίστηκε η νέα ημερομηνία σύμφωνα με την Άγκυρα

Διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας: Ορίστηκε η νέα ημερομηνία σύμφωνα με την Άγκυρα
Φωτογραφία αρχείου

Στην Αθήνα, στις 15 – 16 Μαρτίου, θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ενώ άλλα κάνουν λόγο για 16 – 17 Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές οι ημερομηνίες δεν έχουν “κλειδώσει” ακόμα.

Ύστερα από πέντε χρόνια, Ελλάδα και Τουρκία έκατσαν ξανά στο ίδιο τραπέζι στις 25 Ιανουαρίου 2021, σε μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στην συνέχεια έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα, στις αρχές του Μαρτίου, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί η ημερομηνία.

Η Άγκυρα παρόλο που προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας πως η Αθήνα δεν είχε δώσει ημερομηνία, τώρα αλλάζει στάση και απαντά ότι είναι έτοιμη να καθίσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά  είναι ότι η Τουρκία -παρά το γεγονός ότι είναι ενοχλημένη από την αλλαγή πλεύσης του Καΐρου που επαναπροκήρυξε το οικόπεδο 18, που πλέον θα περιοριστεί μόνο στα όρια της αιγυπτιακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας- έσπευσε να απαντήσει στις ημερομηνίες που είχε προτείνει η Αθήνα, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, στην οποία το αντικείμενο είναι η συνολική στάση της Τουρκίας. Προκειμένου να μην ανοίξει η συζήτηση για το… κεφάλαιο “κυρώσεις” και να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων, η γειτονική χώρα απάντησε τελικά με καθυστέρηση στις ημερομηνίες που της είχε απευθύνει η Αθήνα για τον νέο κύκλο των διερευνητικών που θα γίνουν στις 15 ή 16 Μαρτίου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις