Πολιτική

Διερευνητικές με Τουρκία: Αναλυτική ενημέρωση ζητά η αντιπολίτευση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επίσημη και αναλυτικά ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι συζητήθηκε στις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως « δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά”, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, “σε ό,τι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη” αναμένει από την κυβέρνηση “αναλυτική” ενημέρωση “για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων”, “εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν ‘γκρίζων ζωνών’, ‘αποστρατιωτικοποίησης’ και ‘περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης’ και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία” και, τέλος, “ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

ΚΙΝΑΛ: Απαράδεκτα ζητήματα έθεσε στο τραπέζι η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης τονίζει οτι «η Τουρκική πλευρά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- έθεσε σήμερα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών απαράδεκτα ζητήματα για την εθνική μας κυριαρχία.

την επίσημη Κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές”.

ΚΚΕ: Βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: Τόσο η κυβέρνηση, που “ωραιοποιεί” την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε “ευχές”, έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα.

Όλες οι πλευρές εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή. Έτσι καταλήγουν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”.

ΜέΡΑ 25: Χωρίς εθνική στρατηγική και κόκκινες γραμμές με την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς είχε προβλέψει το ΜέΡΑ25, σέρνεται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, οι οποίες στην πράξη θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις, είτε λόγω των αιτημάτων που ήδη θέτει η Τουρκία, είτε λόγω της διακοπής των συνομιλιών», κάνει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας -Τουρκίας.

 Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ακόμα δεν υφίσταται εθνική στρατηγική και σαφώς οριοθετημένες κόκκινες γραμμές, ή αν αυτή υπάρχει έχει ναυαγήσει».

Θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι : «Μόνο μέσα από την πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της Αθήνας αποκλειστικά για τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους λαούς της περιοχής που δεν θα αποσκοπεί στο μοίρασμα των τρυπανιών των πολυεθνικών στις θάλασσες μας και δεν θα οδηγεί μέσα από το “ναι σε όλα” στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, στην ενδοτικότητα και τις εθνικιστικές κραυγές που είναι το προοίμιο της».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης και Κυρανάκης καλούν τον Τραμπ να παρέμβει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μπορεί να αφήσει ιστορική παρακαταθήκη»
Τα δύο «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη παρακαταθήκη για τον δυτικό πολιτισμό
Κυρανάκης και Γεωργιάδης 19
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από το κόμμα Καρυστιανού: «Δεν συνθέτει, αλλά λειτουργεί με αρχηγικά στερεότυπα»
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση προς την ηγεσία - Τρία ακόμη πρώην στελέχη κάνουν λόγο για έλλειμμα συλλογικότητας, συγκεντρωτική λειτουργία και απόκλιση από τις ιδρυτικές αρχές του κινήματος
Μαρία Καρυστιανού 37
Ινστιτούτο Τσίπρα για ΔΕΔΔΗΕ: Αυξάνονται οι χρεώσεις, αλλά η θωράκιση του δικτύου μένει πίσω
Ανάλυση του ΙΝΑΤ συνδέει τις πρόσφατες πυρκαγιές με τις καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής και θέτει ερωτήματα για τις προτεραιότητες της διοίκησης, τις επενδύσεις, τα μερίσματα και την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων
O Αλέξης Τσίπρας (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στρατηγική προτεραιότητα η βιομηχανία, στόχος μας το αναπτυξιακό άλμα»
Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση με την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση
Κυριάκος Μητσοτάκης
6
ΕΛΑΣ κατά Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάρρευση οροφής στο Νοσοκομείο Κορίνθου: Έργα «επικοινωνιακής βιτρίνας» στο ΕΣΥ
Το περιστατικό στο Νοσοκομείο Κορίνθου, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια έργων ανακαίνισης από τον υπουργό Υγείας, πυροδοτεί νέα πολιτική αντιπαράθεση για την κατάσταση του ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του ΤΕΠ πριν από λίγες ημέρες ΓΡ.ΤΠ.