Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Διερευνητικές με Τουρκία: Αναλυτική ενημέρωση ζητά η αντιπολίτευση

Διερευνητικές με Τουρκία: Αναλυτική ενημέρωση ζητά η αντιπολίτευση

Επίσημη και αναλυτικά ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι συζητήθηκε στις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως « δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά”, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, “σε ό,τι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη” αναμένει από την κυβέρνηση “αναλυτική” ενημέρωση “για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων”, “εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν ‘γκρίζων ζωνών’, ‘αποστρατιωτικοποίησης’ και ‘περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης’ και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία” και, τέλος, “ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

ΚΙΝΑΛ: Απαράδεκτα ζητήματα έθεσε στο τραπέζι η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης τονίζει οτι «η Τουρκική πλευρά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- έθεσε σήμερα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών απαράδεκτα ζητήματα για την εθνική μας κυριαρχία.

την επίσημη Κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές”.

ΚΚΕ: Βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: Τόσο η κυβέρνηση, που “ωραιοποιεί” την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε “ευχές”, έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα.

Όλες οι πλευρές εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή. Έτσι καταλήγουν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”.

ΜέΡΑ 25: Χωρίς εθνική στρατηγική και κόκκινες γραμμές με την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όπως ακριβώς είχε προβλέψει το ΜέΡΑ25, σέρνεται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, οι οποίες στην πράξη θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις, είτε λόγω των αιτημάτων που ήδη θέτει η Τουρκία, είτε λόγω της διακοπής των συνομιλιών», κάνει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας -Τουρκίας.

 Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ακόμα δεν υφίσταται εθνική στρατηγική και σαφώς οριοθετημένες κόκκινες γραμμές, ή αν αυτή υπάρχει έχει ναυαγήσει».

Θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι : «Μόνο μέσα από την πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της Αθήνας αποκλειστικά για τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορεί να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους λαούς της περιοχής που δεν θα αποσκοπεί στο μοίρασμα των τρυπανιών των πολυεθνικών στις θάλασσες μας και δεν θα οδηγεί μέσα από το “ναι σε όλα” στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, στην ενδοτικότητα και τις εθνικιστικές κραυγές που είναι το προοίμιο της».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις