Πολιτική

Διερευνητικές: Οι κινήσεις – κλειδιά της Τουρκίας που μαρτυρούν την καλή αρχή

Στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Το tweet του Καλίν και η.... επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση που για μήνες προσπαθούσε να οριστεί με ευρωπαϊκές και αμερικανικές παρεμβάσεις, είναι, πλέον, γεγονός. Στις 11 το πρωί της 25ης Ιανουαρίου, αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, κάνοντας έτσι την αρχή για να πέσουν οι τόνοι. 

Μάλιστα, δύο κινήσεις “κλειδιά” της Τουρκίας, μαρτυρούν την… καλή της διάθεση απέναντι στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι αυτή τη φορά αντιμετωπίζει διαφορετικά τις διερευνητικές επαφές. 

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Click4more: Επιφυλακτική η ΕΕ για την «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας προς την Ελλάδα

Μία ακόμα κίνηση, ακόμα πιο σημαντική, ήταν η παρουσία του Ιμπραχίμ Καλίν στην τουρκική αντιπροσωπεία, κάτι που εξέπληξε τους πάντες. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας έδωσε επιπλέον βαρύτητα στη σημερινή συνάντηση, καθώς είναι τα… μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν. 

“Ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, άρχισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι δυνατό να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτά στο Αιγαίο. Η ειρήνη και η σταθερότητα είναι προς όφελος όλων”, ανέφερε ο ίδιος, σε ανάρτηση του στο Twitter, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, που διήρκησε τεσσεράμισι ώρες. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και τα επόμενα βήματα που πιθανόν θα γίνουν.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Click4more: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ικανοποίηση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγήθηκε ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος και τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, παρουσία -όπως προαναφέραμε- του Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η επόμενη συνάντηση, αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές του Μαρτίου, και θα γίνει στην Αθήνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 3
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης