Πολιτική

Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα COP26: Επιστολές Greenpeace και WWF σε Μητσοτάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιστολές από Greenpeace και WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της COP26. Η Διεθνής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF και Greenpeace, ενόψει της COP26, ζητούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Απ’ την πλευρά της Greenpeace, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Νίκος Χαραλαμπίδης, στη σχετική επιστολή τονίζει προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, ότι το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση στην πράσινη μετάβαση που πραγματοποιεί η χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Επίσης, ζητά να πραγματοποιηθεί διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από τον κλιματικό νόμο, «ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας», όπως το χαρακτήρισε.

«Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να ταχθείτε υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045», υπογραμμίζει η Greenpeace.

Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα COP26 – WWF σε Κυριάκο Μητσοτάκη 

Απ’ την πλευρά του το WWF, σε σχετική επιστολή κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να στηρίξει στόχους για:

-Μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας της φύσης στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για το κλίμα.

-Ενίσχυση του ρόλου της προσαρμογής, με κατεύθυνση του 50% της κλιματικής χρηματοδότησης σε δράσεις προσαρμογής, με προτεραιότητα σε δράσεις που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.

-Υλοποίηση στο ακέραιο της δέσμευσης για κλιματική χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως και υιοθέτηση νέου στόχου χρηματοδότησης μετά το 2025.

-Ευθυγράμμιση της χρηματοδοτικής πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το WWF: «Η δράση μας είναι αυτή που μπορεί να πιέσει τις Κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν το κλίμα μας».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Χυδαία όσα είπε ο Παϊτέρης για μένα και τη μητέρα μου – Έχω κινηθεί ήδη νομικά»
«ήταν μια χυδαία προσβολή της προσωπικότητάς μου, της αξιοπρέπειάς μου, και δη της μητέρας μου και είναι ότι ιερότερο έχω και δεν σηκώνω κουβέντα γι' αυτό» είπε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου
Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο - «Κανένας πολίτης δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης»
«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης διαβιβάστηκε εντός 24 ωρών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για περαιτέρω ενέργειες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ ενήργησε όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση για την εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» τονίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ / ΕUROKINISSI 13
Κώστας Μπακογιάννης για το μποτιλιάρισμα λόγω αγώνα δρόμου: Η Αθήνα έπαθε έμφραγμα – Οι δρόμοι δεν πρέπει να κλείνουν εργάσιμες ημέρες
«Ασφαλώς όλες οι διοργανώσεις είναι ευπρόσδεκτες. Η ταλαιπωρία των Αθηναίων όμως δεν είναι» γράφει σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
Φυλλορροεί η «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού: Βασίλης Κοκοτσάκης και ο Πτέραρχος Αθανάσιος Παπανικολάου αποχώρησαν με αιχμές – Μαζική φυγή και στη Βόρεια Ελλάδα
Συγγνώμη από όσους τον εμπιστεύθηκαν ζητεί ο Κοκοτσάκης, για περίκλειστη παρέα καθοδηγητών της ΝΙΚΗΣ, ο Παπανικολάου
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης 77