Πολιτική

Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα COP26: Επιστολές Greenpeace και WWF σε Μητσοτάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιστολές από Greenpeace και WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της COP26. Η Διεθνής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF και Greenpeace, ενόψει της COP26, ζητούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Απ’ την πλευρά της Greenpeace, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Νίκος Χαραλαμπίδης, στη σχετική επιστολή τονίζει προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, ότι το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση στην πράσινη μετάβαση που πραγματοποιεί η χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Επίσης, ζητά να πραγματοποιηθεί διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από τον κλιματικό νόμο, «ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας», όπως το χαρακτήρισε.

«Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να ταχθείτε υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045», υπογραμμίζει η Greenpeace.

Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα COP26 – WWF σε Κυριάκο Μητσοτάκη 

Απ’ την πλευρά του το WWF, σε σχετική επιστολή κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να στηρίξει στόχους για:

-Μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας της φύσης στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για το κλίμα.

-Ενίσχυση του ρόλου της προσαρμογής, με κατεύθυνση του 50% της κλιματικής χρηματοδότησης σε δράσεις προσαρμογής, με προτεραιότητα σε δράσεις που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.

-Υλοποίηση στο ακέραιο της δέσμευσης για κλιματική χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως και υιοθέτηση νέου στόχου χρηματοδότησης μετά το 2025.

-Ευθυγράμμιση της χρηματοδοτικής πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το WWF: «Η δράση μας είναι αυτή που μπορεί να πιέσει τις Κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν το κλίμα μας».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος για Αλέξη Τσίπρα: «Κάθε φράση και ένα ψέμα ή μια ανακρίβεια, αδιόρθωτος»
«Κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει ότι οι επενδύσεις στην αναβάθμιση δικτύων έχουν 4πλασιαστεί από το 2019 και πλέον ξεπερνούν το 1,5 δις ετησίως από μόλις 400 εκ. ευρώ το 2019;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Άκης Σκέρτσος 11
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου δέχτηκε φραστική επίθεση από ομάδα Ρομά σε πλοίο για την Τήνο - «Καρ@@λα, αει στο δ@@@λο»
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ταξίδευε χωρίς τον αστυνομικό φρουρό που της έχει διατεθεί, ωστόσο μετά την άφιξή της φέρεται να ενημέρωσε την αστυνομία για το περιστατικό
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Αλέξης Τσίπρας: «Κάλπη ανατροπής» η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση – Έτοιμα στο 80% τα ψηφοδέλτια της ΕΛΑΣ
Η εκλογική στρατηγική, οι συνεργασίες και η απάντηση για τη χρηματοδότηση - Πώς περιγράφει τον δρόμο προς μια προοδευτική κυβέρνηση και γιατί δίνει ιδιαίτερο βάρος στη δεύτερη κάλπη
O Αλέξης Τσίπρας 71
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» και ξαναστήνει τον μηχανισμό του – Restart με 70.000 μέλη και πλώρη για τη ΔΕΘ
Δούρου, Παππάς και Πολάκης μπαίνουν μπροστά στη νέα καμπάνια, σε μια κίνηση με σαφή συμβολισμό ενότητας - Η Κουμουνδούρου απαντά στα σενάρια περί «τέλους εποχής» με ανασυγκρότηση των Νομαρχιακών
Η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης 9