Πολιτική

Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα COP26: Επιστολές Greenpeace και WWF σε Μητσοτάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιστολές από Greenpeace και WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της COP26. Η Διεθνής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF και Greenpeace, ενόψει της COP26, ζητούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Απ’ την πλευρά της Greenpeace, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Νίκος Χαραλαμπίδης, στη σχετική επιστολή τονίζει προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, ότι το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση στην πράσινη μετάβαση που πραγματοποιεί η χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

Επίσης, ζητά να πραγματοποιηθεί διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από τον κλιματικό νόμο, «ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας», όπως το χαρακτήρισε.

«Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να ταχθείτε υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045», υπογραμμίζει η Greenpeace.

Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα COP26 – WWF σε Κυριάκο Μητσοτάκη 

Απ’ την πλευρά του το WWF, σε σχετική επιστολή κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να στηρίξει στόχους για:

-Μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας της φύσης στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για το κλίμα.

-Ενίσχυση του ρόλου της προσαρμογής, με κατεύθυνση του 50% της κλιματικής χρηματοδότησης σε δράσεις προσαρμογής, με προτεραιότητα σε δράσεις που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.

-Υλοποίηση στο ακέραιο της δέσμευσης για κλιματική χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως και υιοθέτηση νέου στόχου χρηματοδότησης μετά το 2025.

-Ευθυγράμμιση της χρηματοδοτικής πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το WWF: «Η δράση μας είναι αυτή που μπορεί να πιέσει τις Κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν το κλίμα μας».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στον ΣΕΛΠΕ: «Πρέπει να σεβόμαστε τον πολίτη, δεν είμαστε εκ προοιμίου αναντικατάστατοι» – Πρόκληση και εργαλείο η AI
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές πλατφόρμες και την ανάγκη η ανάπτυξη της οικονομίας να φτάνει στην τσέπη των πολιτών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Δημοσκόπηση Pulse: Στο 11,5% η διαφορά ΝΔ και ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Ποιοι θα ψήφιζαν Σαμαρά, πού στρέφονται οι αναποφάσιστοι
Στο 30% ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός - Πώς αξιολογούνται οι προτάσεις της ΔΕΘ - Στο 54% η ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
Τσίπρας και Μητσοτάκης 89
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Φιντάν για το Αιγαίο: «Η Ελλάδα δικαιούται να διασφαλίζει την άμυνά της - Η Τουρκία διατηρεί το casus belli»
Η Αθήνα απορρίπτει τις αιτιάσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και απαντά στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας που χαρακτήρισε τη στρατιωτική παρουσία «απειλή»
Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης
Δημοσκόπηση Opinion Poll: ΝΔ 31%, ΕΛΑΣ 15,9% – Τρίτο το ΠΑΣΟΚ, η Καρυστιανού μπαίνει Βουλή με 4,8%
Οκτακομματική Βουλή, με 126 έδρες στην «γαλάζια» παράταξη - Στο 16,9% οι αναποφάσιστοι - Πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ - «Αγκάθι» η ακρίβεια
Τσίπρας, Καρυστιανού, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης
55
Οι κινήσεις Κασιδιάρη για τις εκλογές μετά την αποφυλάκιση: Το σενάριο της Ένωσης των Ελλήνων, τι ισχύει για Νίκη και Παλμό
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, στο μικροσκόπιο βρίσκονται κόμματα εκτός Βουλής - Τη Δευτέρα αναμένεται να τοποθετηθεί ο ίδιος για τα επόμενα βήματά του
Ηλίας Κασιδιάρης, αποφυλάκιση
7
Νέες «φωτιές» στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες: Μετά το άνοιγμα Πάνα στην ΕΛΑΣ, η Αναστασίου δείχνει ΣΥΡΙΖΑ - Συνάντηση Ανδρουλάκη με βουλευτές
Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε δύο ημέρες ανοίγει τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες – Η Χαριλάου Τρικούπη είχε χαρακτηρίσει «άστοχες προσωπικές απόψεις» τις δηλώσεις Πάνα
Αναστασίου, Ανδρουλάκης, Πάνας
11