Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Διήμερο ΚΝΕ – Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, δεν προσφέρει ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία

Διήμερο ΚΝΕ – Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, δεν προσφέρει ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία

Η ομιλία του Δημήτρης Κουτσούμπα ήταν μία από τις τελευταίες εκδηλώσεις στο 31 Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας, στο οποίο απηύθυναν χαιρετισμό και τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Τουρκίας, του Μεξικού και της Ισπανίας. 

Συγκεκριμένα, παρόντες στην εκδήλωση στο διήμερο της ΚΝΕ ήταν και οι Άστορ Γκαρσία,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα , Α’ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού και Κεμάλ Οκουγιάν,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «από εδώ, από την εργατούπολη του Βόλου, από την πόλη όπου για 1η φορά τυπώθηκε στα ελληνικά το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» στα 1908, στην εφημερίδα «Εργάτης», από την πόλη των 3 λαϊκών εξεγέρσεων του βολιώτικου προλεταριάτου, στα 1909, το Φλεβάρη του 1921 και τον Ιούνη του 1936, αλλά και των άλλων, μετέπειτα, μεγάλων αγώνων του λαού μας, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα! Μήνυμα πάλης, αντεπίθεσης και ταυτόχρονα μήνυμα ειρήνης και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς. Αυτό το μήνυμα, το στέλνουμε μαζί με τους συντρόφους μας από τα Κομμουνιστικά Κόμματα από την Τουρκία, την Ισπανία, το Μεξικό, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Τους καλωσορίζουμε σ’ αυτήν την κόκκινη νεολαιίστικη λαοθάλασσα, που πλημμύρισε την παραλία του Βόλου».

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία»

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ ανέφερε ακόμη πως «οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις οποίες «φαρδιά πλατιά» έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από την αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν νέο «λάδι» στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου», για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε βάρος άλλων λαών σε πολλές «γωνιές» του πλανήτη μας. Όπως στην περιοχή του Ειρηνικού, στη μεγάλη «κόντρα» των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού, με την ανερχόμενη δύναμη του καπιταλισμού, την Κίνα.

Οι λαοί ήδη πληρώνουν ακριβά τις πολιτικές τους. Πότε με το αίμα τους και πότε με την ακρίβεια που «σπάει κόκκαλα»…Πληρώνουν τους νέους πολέμους τους για τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, το ξαναμοίρασμα του κόσμου».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνεχίζοντας είπε ότι «από αυτό το βήμα, στο Βόλο, απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή της χώρας μας σε «σφηκοφωλιά» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών εγκληματικών σχεδιασμών! Να κλείσουν αμέσως οι αμερικάνικες βάσεις που βρίσκονται στη Θεσσαλική γη, εδώ κοντά στο Στεφανοβίκειο Βόλου, αλλά και στη Λάρισα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη, στον ‘Αραξο και αλλού. Τώρα όλοι να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου! Να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα τμήματα των ελληνικών δυνάμεων, που βρίσκονται εκτός συνόρων, όπως στη Σαουδική Αραβία, στις χώρες των Βαλκανίων και αλλού. Όχι στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Τώρα όλοι να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!»

«Αν ήθελαν πράγματι να ανακουφίσουν το λαό θα στήριζαν τις προτάσεις του ΚΚΕ»

Στη συνέχεια ο κ.Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι “με την ταξική πάλη γυρίζει ο τροχός της ιστορίας” και τόνισε ότι” μέσα από την πάλη, η νεολαία και ο λαός μπορεί να αλλάξει τους αρνητικούς συσχετισμούς, να εμποδίσει χειρότερα μέτρα, να κερδίσει ανάσες ανακούφισης, αλλά και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να στείλει αυτό το άδικο, σάπιο και βάρβαρο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης, μια και καλή στη θέση που του πρέπει: Στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας»! Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη όχι μόνο στη ΝΔ, που με σημαία την πολιτική σταθερότητα συνεχίζει να φορτώνει βάρη στο λαό, μεγαλώνοντας την αστάθεια και την ανασφάλεια στη ζωή του, αλλά και σε εκείνους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαφημίζουν πως με μια άλλου «χρώματος» αντιλαϊκή κυβέρνηση θα ανθρωπέψει η ζωή μας. Κοροϊδεύουν χοντρά το λαό όταν του λένε ή όταν υπονοούν, ότι δήθεν αυτοί θα μειώσουν τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια. Ότι αυτά δήθεν είναι μόνο πολιτικές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της ΝΔ και όχι της δικής τους σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης…”

Επίσης στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι “αν ήθελαν πράγματι να ανακουφίσουν το λαό από τη φτώχεια θα είχαν όλοι τους στηρίξει τις προτάσεις του ΚΚΕ: Το μέλημά τους, όμως, δεν είναι η πραγματική ανακούφιση του λαού, αλλά η προσπάθεια για άλλη μια φορά να υφαρπάξουν την ψήφο του στις εκλογές που κοντοζυγώνουν και που όλα προς το παρόν δείχνουν ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβρη”.

Υπογράμμισε ακόμη ότι “το ΚΚΕ «συγχωροχάρτι» στα παλιά και νέα εγκλήματα που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού δεν θα δώσει! Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού, που είναι ο μόνος που μπορεί και να τους στριμώξει σήμερα και να ανοίξει το δρόμο για να χαράξουμε άλλη «ρότα» για τον τόπο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων”.

«Δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια το ΝΑΤΟ»

Ο Γ.Γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ υπενθύμισε ακόμη ότι “από το 1952, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται μαζί μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια. Χρόνο με το χρόνο, δυναμώνουν οι απειλές για τους λαούς των δύο χωρών.

Απειλές, που προκύπτουν και μέσα από το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Απειλές που εκδηλώνονται μέσα από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για γεωπολιτικά στηρίγματα, για μερίδια αγορών, για τον ενεργειακό πλούτο.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς! Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να χαράξουν ένα μέλλον ειρηνικό, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις, μακριά από ξένους «προστάτες» και «επιδιαιτησίες», μακριά από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, με σεβασμό των συνόρων, των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν, χωρίς «θερμά επεισόδια» και πολεμικές αναμετρήσεις!

Αυτό το δρόμο, της ειρήνης, της κοινής πάλης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον καπιταλισμό και σε όλους εκείνους και εκείνα που «χαντακώνουν» το μέλλον της νεολαίας και των λαών, αυτό το δρόμο τον βαδίζουμε μαζί οι κομμουνιστές της Ελλάδας, με τους κομμουνιστές της Τουρκίας, της Ισπανίας, του Μεξικού, με τους κομμουνιστές και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις ηπείρους, σε όλο τον κόσμο.

Είναι ο δρόμος του προλεταριακού διεθνισμού, της κοινωνικής ανατροπής και της πραγματικής ανάστασης των λαών!

Είναι ο δρόμος της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού!”

Χαιρετισμοί από ΚΚ Μεξικού, Ισπανίας, Τουρκίας

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των τριών φιλοξενούμενων ΓΓ των αντίστοιχων κομμάτων της Ισπανίας, του Μεξικό και της Τουρκίας που έκαναν αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας .

Ο Νίκος Αμπατιέλος,Γραμματέας της ΚΝΕ που πήρε στην συνέχεια τον λόγο ανέφερε ότι “δεν είναι τυχαίο ότι η Κατασκήνωσή μας έχει κάνει τόσες φορές στάση εδώ -και δεν είναι μόνο οι ομορφιές του τόπου…

Είναι γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ την έχουν βάλει, όπως και την Κρήτη και τη Θράκη, στο επίκεντρο των επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών τους, που έχουν για θύματα άλλους λαούς, αλλά βάζουν και τον λαό αυτών των περιοχών της χώρας στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων. Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα από εδώ, από τον Βόλο, χιλιάδες νέοι και νέες, με μια φωνή, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να τραβήξει μπρος ο τροχός της Ιστορίας, να γράψουμε ιστορία, έτσι όπως λέει το σύνθημά μας, «Με την κοινή πάλη των λαών, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών». Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προκαλούμε πονοκέφαλο στους κυβερνώντες και στα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου που βλέπουν ότι η αποδοχή της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες τους δεν “περπατάει” όπως θα ήθελαν, ιδιαίτερα στη νεολαία. Μάλιστα το μήνυμά μας φτάνει φέτος έξω από τα σύνορα και πολύ μακριά από αυτά, αφού έχουμε την τιμή και τη μεγάλη χαρά να έχουμε μαζί μας αντιπροσωπείες 3 Κομμουνιστικών Κομμάτων με τους Γενικούς Γραμματείς τους, αλλά και 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης.Τους ευχαριστούμε, τους καλωσορίζουμε θερμά και δίνουμε υπόσχεση και από αυτό το βήμα να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που δίνουμε”.

Υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός ψήφισαν την Συνθήκη του Μάαστριχτ, πρόσθεσε ότι “Έχει, βλέπετε, μεγάλη προϊστορία αυτό που ονομάζουμε “σύμπλευση” αυτών των δυνάμεων στα μεγάλα, στα βασικά, όσο κι αν υπερτονίζουν τις υπαρκτές διαφορές τους και μαλώνουν σαν τα κοκόρια για τα δευτερεύοντα. Έχει αξία να τα θυμόμαστε αυτά τώρα που όλοι “πέφτουν” πάνω στη νέα γενιά προσπαθώντας να επηρεάσουν τα κριτήρια και τη στάση της. Αξίζει, όμως, να θυμηθούμε ότι πάντα τα αστικά κόμματα απηύθυναν ιδιαίτερο κάλεσμα στη νεολαία, δίνοντας μάλιστα κάθε φορά το δικό τους περιεχόμενο στην έννοια της προόδου. Αν κάνουμε ορισμένες συγκρίσεις με το παρελθόν, θα δούμε ότι η στήριξη σημαντικού τμήματος της νεολαίας σε αυτά τα κόμματα, όχι μόνο δεν έφερε την πρόοδο, αλλά, αντίθετα, μας πήγε πίσω”.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ πρόσθεσε επίσης ότι “είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τα αστικά κόμματα καλλιέργησαν ελπίδες που τελικά διαψεύσθηκαν. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να καταργήσει τα μνημόνια και τελικά έφερε άλλο ένα. Το 2019 η ΝΔ εκλέχθηκε για να φέρει “πολλές και καλές δουλειές για τους νέους” και σήμερα ο μισθός, για όσους δουλεύουν, δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο και το ρεύμα. Τώρα, όμως, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καλλιεργήσουν πολλές ελπίδες, έστω για να τις διαψεύσουν μετά.Λένε μόνο “ψηφίστε εμάς για να φύγουν αυτοί” ή “ψηφίστε εμάς για να μην ξαναέρθουν οι άλλοι” και τόνισε ότι “η πραγματική προεκλογική πασαρέλα λαμβάνει χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο συνέδριο του ΣΕΤΕ κ.λπ. Εκεί, ο Μητσοτάκης διαφημίζει την ικανότητά του να προχωρά τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και γρήγορα, ενώ ο Τσίπρας την ικανότητά του να εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, δηλαδή να προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς να “κουνιέται φύλλο”.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ υποστήριξε ότι «οι νέοι και οι νέες, ιδιαίτερα αυτής της γενιάς που νιώθει ότι ζει μέσα σε έναν “φαύλο κύκλο”, έχουν, όμως, έναν ακόμα πολύ σπουδαίο λόγο να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Και αυτός είναι ότι το ΚΚΕ έχει πρόταση και σχέδιο για να βγούμε από αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, για να μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας και όχι χειρότερα από τους γονείς μας. Για την ακρίβεια, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τέτοιο σχέδιο, αφού όλα τα άλλα κόμματα προτείνουν μόνο διαφορετικές παραλλαγές διαχείρισης του σημερινού αδιεξόδου, το οποίο η ΝΔ αποδίδει τελευταία επίμονα στις “αρνητικές διεθνείς συγκυρίες” και ο ΣΥΡΙΖΑ στην “πολιτική Μητσοτάκη”, βγάζοντας και οι δυο τους “λάδι” τον πραγματικό ένοχο, το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις