Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ζητούν να καταθέσουν επώνυμα προστατευόμενοι μάρτυρες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ζητούν να καταθέσουν επώνυμα προστατευόμενοι μάρτυρες

Στην τελική ευθεία προκειμένου να αρχίσει η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων έχει μπει η ακροαματική διαδικασία για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Απομένουν λοιπόν μόλις δύο μάρτυρες κατηγορητηρίου πριν αρχίσει η εξέταση των πρώην στελεχών της οργάνωσης, οι οποίοι έχουν μιλήσει για σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ιεραρχία και στον τρόπο δράση της.

Σήμερα (28.09.2017) οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής εξέφρασαν την πρόθεση τους να μην εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες εάν παραμείνει το καθεστώς ανωνυμίας.

Συγκεκριμένα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, δήλωσαν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να γίνει στο σκοτάδι.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Κώστας Παπαδάκης έλαβε το λόγο ζητώντας οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες “να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια”.

Κατά την προδικασία, αλλά και στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας πριν περίπου 2,5 χρόνια, είχαν χρησιμοποιηθεί οι διατάξεις περί προστασίας μαρτύρων, δηλαδή ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν στη ΓΑΔΑ -με ηχητική μετάδοση- μιλούσαν με αλλοιωμένη φωνή και χωρίς φυσικά να γνωστοποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

“Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα και στην προδικασία και στη δίκη” ανέφερε ο πληρεξούσιος δικηγόρος και προσέθεσε: “η κατάθεση μαρτύρων, υπό συνθήκες ανωνυμίας και απουσίας από το ακροατήριο, είναι ευθέως αντίθετη στην αρχή της δίκαιης δίκης και παραβιάζει την αρχή της αμεσότητάς της. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι σε τέτοιες διαδικασίες”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις