Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Δίλημμα Τσίπρα για το ταξίδι στην Τουρκία μετά την ένταση στο Αιγαίο

Τσίπρας Τουρκία

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του για το ταξίδι στην Τουρκία.
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας που μίλησε ξανά για “γαλάζια πατρίδα”.
«Θα είναι βαρύ το τίμημα αν προκληθούμε» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Μέρες έντασης οι τελευταίες στο Αιγαίο, με την Τουρκία να προκαλεί τόσο με κρεσέντο παραβιάσεων όσο και με προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όλα αυτά ενώ μένει να οριστικοποιηθεί το πότε θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την προ μηνών πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου για τις κινήσεις της Άγκυρας είναι δεδομένος. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι δυο. Από τη μια, οι συνεργάτες του, συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να κάνει το ταξίδι και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ερντογάν για να δείξει έτσι ότι η Ελλάδα έχει κάθε πρόταση να κρατήσει ήπιους τόνους. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η σκέψη πως όλα πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν θα δείξει ότι η Ελλάδα έχει κάτι να «φοβάται».

Ημερομηνία για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία δεν έχει συμφωνηθεί και οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίζονται. Εκτιμάται πως όλα θα κριθούν μέσα στον Ιανουάριο και με δεδομένο πως η Άγκυρα θα δείξει κι εκείνη διάθεση να ρίξει τους τόνους.

Κάτι που δεν φαίνεται, πάντως, να κάνει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ. Από το Αφγανιστάν όπου βρίσκεται, ο Ακάρ τόνισε πως κανείς στην Τουρκία δεν πρέπει να έχει αμφιβολία πως προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “γαλάζιας” πατρίδας των 462 χιλιομέτρων.

«Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε με κανένα τρόπο από τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο, την Μεσόγειο και την Κύπρο ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Καμία απόφαση στην οποία δεν συμμετέχουμε, δεν έχει ελπίδες επιβίωσης», είπε ο Ακάρ σύμφωνα με το SigmaLive.

Αφού είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της καλής γειτονίας, της φιλίας και της ειρήνης, πρόσθεσε πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όποιο και να είναι το τίμημα δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ και πρέπει να βάλουν μυαλό στο κεφάλι τους. Όλοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις διαφορετικά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το τίμημα γι’ αυτό θα είναι βαρύ».

Φρόντισε δε να δώσει… «συμβουλές», όπως είπε, στους συνομιλητές της Τουρκίας, λέγοντας: «Δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα οι προκλήσεις κοντά στις ακτές μας, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, δεν πρέπει να γίνονται λάθος λογαριασμοί γι’ αυτά, πρέπει να γνωρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα καταλήξουν πουθενά, δεν είναι δυνατόν να πετύχουν τίποτα. Όλοι πρέπει να βάλουν μυαλό στο κεφάλι τους, δεν πρέπει να είναι η αιτία για περιπέτειες (…) Επομένως δεν ωφελεί κανέναν η αύξηση της έντασης».

Η τελευταία φράση και αναφορά του Ακάρ θεωρήθηκε «απάντηση» στον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τα όσα είπε πριν από μερικές μέρες πως «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις