Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

«Διλήμματα» για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στο Μαξίμου – Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις

«Διλήμματα» για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στο Μαξίμου – Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν αυξημένα ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και των εφιαλτικών ανατιμήσεων που προκαλεί, “κινητοποιούν” το Μέγαρο Μαξίμου.

‘Ηδη, το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης για την ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από εθνικούς πόρους, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι όσο διαρκεί η κρίση θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, στο μέτρο του δυνατού…

Τα περιθώρια, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι πιεσμένα… Μέτρα που υπάρχουν στη φαρέτρα, όπως η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, μένουν προς το παρόν στο συρτάρι… Δεδομένου ότι το τοπίο που δημιουργεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ρευστό, με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία όσο διαρκεί ο πόλεμος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι επιτακτική ανάγκη να έχει… εφεδρείες για τα δύσκολα που έρχονται.

Επιπλέον στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, εφόσον αποφασιστεί να αξιοποιηθούν “φορολογικά εργαλεία” για την αναχαίτιση της ακρίβειας, κι έτσι στερηθεί έσοδα ο κρατικός προϋπολογισμός, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων.

Και όσον αφορά στην μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, εκτιμούν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η μείωση θα περάσει στην τσέπη των πολιτών, δεν θα απορροφηθεί από τα άλλα ενδιάμεσα κόστη και δεν φτάσει στην τσέπη κερδοσκόπων.
Η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, εφόσον υλοποιηθεί, σχεδιάζεται να αφορά περιορισμένα είδη πρώτης ανάγκης (όπως π.χ. ψωμί και γάλα) και να είναι περιορισμένης διάρκειας.

Οι δημοσκοπήσεις και το pressing στο ΚΙΝΑΛ

Στο Μέγαρο Μαξίμου “διαβάζουν” προσεχτικά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Εκτιμούν ότι το γεγονός ότι η Ν.Δ. προηγείται σε πολλές περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια νούμερα ή ακόμη και κοντά στις 9 μονάδες, συνιστά μια “πολιτική κυριαρχία” με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σημειώνεται μέσα σε ένα δύσκολο και γεμάτο αβεβαιότητες περιβάλλον. “Το προβάδισμα είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφηκε στις κάλπες του Ιουλίου του 2019 και αυτή η δυναμική συνεχίζεται σταθερά, παρά το γεγονός ότι η χώρα βιώνει μία ακόμη δύσκολη κατάσταση, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία οδήγησε και σε έναν παγκόσμιο πληθωριστικό κύκλο” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η άρνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να δηλώσει ανοιχτός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας – εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. στις δεύτερες κάλπες – θα τον φθείρει και θα συμπιέσει τα ποσοστά του κόμματος του…  “Θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη ή θα συνεργαστεί για να υπάρξει σταθερότητα;” θα είναι το  ερώτημα που θα απευθύνεται εφεξής στη Χαριλαόου Τρικούπη και μέχρι τις εκλογές.

Ως εξαιρετικά θετικά αποτιμούν στη Ν.Δ. και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την πλειοψηφία των πολιτών να απορρίπτουν το αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες κάλπες και να ζητούν οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αυτή είναι άλλωστε και η στρατηγική του Πρωθυπουργού. ‘Οπως δήλωσε πρόσφατα η απόφαση του είναι οι εκλογές να διεξαχθούν με τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, στα τέλη της άνοιξης του 2023. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις