Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δημήτρης Αβραμόπουλος για Qatar Gate: «Πρωτόγνωρα πράγματα – Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη»

Δημήτρης Αβραμόπουλος για Qatar Gate: «Πρωτόγνωρα πράγματα – Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη»
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Για το Qatar Gate, το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την πολιτική ζωή της Ελλάδας με τη φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή, μίλησε σήμερα (12.12.2022) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέλυσε και τη σχέση του με τη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatar Gate.

«Είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά που ακούγονται. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Κανείς δεν μπορεί να δει κάποιον αν δεν πάρει προηγουμένως έγκριση από τους αρμόδιους των θεσμών. Θα δούμε από την έρευνα τι έγινε σε αυτήν την περίπτωση», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Έχει κάνει μεγάλη ζημιά αυτή η ιστορία και στην Ελλάδα και στους θεσμούς της ΕΕ. Είναι θεσμικό μείζον θέμα, ηθικό και πολιτικό, των ευρωπαϊκών θεσμών, που πρέπει να αντιμετωπιστεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος της Ελλάδας.

Όσον αφορά το πιθανό αντίκτυπο που έχουν οι εξελίξεις και στη Νέα Δημοκρατία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως «εγώ θα μιλήσω πιο γενικά από ότι για τα εσωτερικά ενός κόμματος. Αυτό εκ των πραγμάτων πρέπει να προβληματίζει όλα τα πολιτικά κόμματα στην χώρα, γιατί όλα εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο».

«Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη», πρόσθεσε και υπογράμμισε για τις συνέπειες του σκανδάλου ότι «πρέπει να τις δούμε το συντομότερο δυνατόν, γιατί η Ελλάδα είχε κάνει βήματα μπροστά και τώρα έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης και πολλά άλλα, που πρέπει να τα δούμε». 

Σχετικά με την τιμητική θέση που είχε στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο Αντόνιο Παντσέρι, ο κατά πολλούς φερόμενος «εγκέφαλος» του σκανδάλου που ταλανίζει την Ευρώπη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «πριν από 3 χρόνια προτάθηκε η σύσταση αυτού του νέου οργανισμού καταπολέμησης της ατιμωρησίας και έγιναν προσκλήσεις σε αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών και αξιωματούχων της ΕΕ και σε κάποιους νομπελίστες, να είμαστε τιμητικά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, που ήταν μια καλή πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Παντσέρι δεν ήταν ένας τυχαίος ευρωβουλευτής. Ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «εγώ έκανα κάτι έξυπνο: ζήτησα γραπτώς από την ΕΕ την έκφραση γνώμης για το αν αξίζει να είμαι μέλος της Επιτροπής αυτής και έγινα μέλος με την έγγραφη γνώμη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν». 

Όσον αφορά την ακαριαία αντίδραση και την παραίτηση του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε στον ΑΝΤ1 πως «πέντε λεπτά μετά από το άκουσμα της είδησης, μίλησα με την κ. Μονγκερίνι και άλλους και είπαμε πως πρέπει να παραιτηθούμε εκείνη την στιγμή». 

«Είχε ηθικό πρόσημο αυτός ο οργανισμός που χάθηκε μετά από όσα έγιναν από τον κ. Παντσέρι, καθώς έφυγαν όλοι, έφυγαν και οι νομπελίστες», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις