Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημήτρης Καιρίδης στο newsit.gr: Η Τουρκία θέλει να μας σύρει σε διμερή διαπραγμάτευση

Δημήτρης Καιρίδης στο newsit.gr: Η Τουρκία θέλει να μας σύρει σε διμερή διαπραγμάτευση

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκτιμά ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Η Τουρκία, λέει μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και το newsit.gr, θέλει να σύρει την Ελλάδα σε διμερή διαπραγμάτευση.

Ο Δημήτρης Καιρίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως μετά την απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Μίλησε για εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η δημοκρατία στη γειτονική χώρα είναι σε υποχώρηση, αν όχι σε κατάρρευση.

«Ο Ερντογάν θέλει να πολώσει και να διχάσει» έκρινε ο Δημήτρης Καιρίδης, εκτιμώντας πως «θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επικρατήσει απολύτως». «Η μισή Τουρκία μισεί και η άλλη μισή λατρεύει τον Ερντογάν», είπε και έκρινε πως πρόκειται για μια ανώμαλη κατάσταση που επηρεάζει και την οικονομία, αφού εξαιτίας της επανάληψης των εκλογών δεν θα ληφθούν μέτρα και οι παροχές θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Αφού εκτίμησε πως στην προσπάθειά του να κερδίσει το κόμμα του το δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν «θα εθνικίσει και θα λαϊκίσει», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο.

Στηλίτευσε τη στάση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «δεν δυνατόν όταν παραβιάζονται δικαιώματα χώρας όπως η Ουκρανία που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και να λαμβάνουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους τη Ένωσης, της Κύπρου σε πρώτη φάση και κατ’ επέκταση της Ελλάδας να μη λαμβάνονται αυτά τα μέτρα». Γι’ αυτό, είπε, είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές.

Κατά τον Δημήτρη Καιρίδη «η Τουρκία επιχειρεί μονίμως να μας σύρει σε μια διμερή διαπραγμάτευση πέραν του διεθνούς δικαίου, το οποίο κατοχυρώνει απόλυτα τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα». Όπως τόνισε, οι Τούρκοι θέλουν πολιτική διαπραγμάτευση.

Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εύκολη η γρήγορη λύση στα ελληνοτουρκικά γιατί καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει συνεκμετάλλευση. «Ποτέ δεν θα βρεθεί ελληνική κυβέρνηση να δώσει στους Τούρκους αυτά που θέλουν και ποτέ οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν απ’ αυτά που ζητούν», είπε, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία δύσκολο γείτονα, που έτσι θα παραμείνει.

Αναφερόμενος στους S-400 δεν απέκλεισεκωλοτούμπα του Ερντογάν, που και κατά το παρελθόν έχει εμφανιστεί ρεαλιστής και την τελευταία στιγμή είχε προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Και έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παλέψει για να ακυρωθεί η συμπαραγωγή και πώληση των F-35 που «ανατρέπει άρδην την κυριαρχία στο Αιγαίο».

Δείτε όλη τη συνέντευξη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις