Πολιτική

Δημήτρης Σιούφας: Από τον Ελληνόπυργο Καρδίτσας… πρόεδρος της Βουλής

Θλίψη έχει σκορπίσει στην Νέα Δημοκρατία και στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Σιούφα. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής "έφυγε" σε ηλικία 75 ετών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Δημήτρης Σιούφας είχε ένα “πλούσιο” πολιτικό βιογραφικό, αφού διετέλεσε βουλευτής, υπουργός, αλλά και πρόεδρος της Βουλής, επί κυβερνήσεων της ΝΔ.

Γεννήθηκε στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, στις 15 Αυγούστου 1944.Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιούφας είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης (Μαρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2007), υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δεκέμβριος 1992-Οκτώβριος 1993) και Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Αύγουστος 1991-Δεκέμβριος 1992).

Ο Δημήτρης Σιούφας Πρόεδρος της Βουλής, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 έως τις 14 Οκτωβρίου 2009. Συνολικά ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συνεχόμενα από το 1981 μέχρι το 2012.

Υπήρξε επίσης Γενικός Διευθυντής του ΕΟΜΜΕΧ (1977-1981) και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (1980-1981).

Αναλυτικά οι “σταθμοί” της πολιτικής καριέρας του

– Υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων Ιδρυτών – Εταίρων του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ” (Κώστας Καραμανλής, Βαρβιτσιώτης Ιωάννης, Δήμας Σταύρος, Σιούφας Δημήτριος στο τέλος του 1997). Ο ίδιος εισηγήθηκε τη δημιουργία του στο Συνέδριο της Χαλκιδικής τον Απρίλιο του 1994 και περιελήφθη στο ψηφισθέν τότε καταστατικό του Κόμματος.
– Ίδρυσε το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, το οποίο απετέλεσε και επιστημονικό του Σύμβουλο για θέματα Ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας, 1980.
– Ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της μηνιαίας περιοδικής έκδοσης ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η οποία κυκλοφόρησε το 1975-1983 (Έβερτ Μιλτιάδης, Καρατζάς Χάρης, Βουδούρης Δημήτριος, Σιούφας Δημήτριος).
– Εξέδωσε επί σειρά ετών από το 1982-1989 την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Επικοινωνία – Ενημέρωση – Όλα για τον Νομό Καρδίτσας.
– Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κατά τις περιόδους 1990-1991 και 1993-1997.
– Πρώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (Απρ. 1997-Μαρ. 2000).
– Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού & Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από τον Αύγουστο του 1994 μέχρι τον Απρίλιο του 1996.
– Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (1997-2001).
– Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (1979-1985, 1994-1997 και 1997-2010).
– Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας από 19.4.2000 μέχρι 22.3.2004.
– Υπουργός Ανάπτυξης (Μαρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2007),
– Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δεκέμβριος 1992-Οκτώβριος 1993)
– Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Αύγουστος 1991-Δεκέμβριος 1992).
– Πρόεδρος της Βουλής, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 έως τις 14 Οκτωβρίου 2009
– Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας από το 2001 έως τις 22.3.2004 και από τις 29.7.2004 έως 2010.
– Διατέλεσε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Εκτάκτου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που οργάνωσε την εκλογική διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ν.Δ. (από 7.10.2009 μέχρι 30.11.2009)
– Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας από το 2010 μέχρι τον θάνατό του.

Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσοι προδίκαζαν την ενοχή βουλευτών της ΝΔ οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη
«Η Δικαιοσύνη και μόνο θα αποφασίσει, αφού αξιολογήσει όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και εκθέσεων που προσδιόρισαν εκ νέου τα ποσά ενδεχόμενης ζημίας» τόνισε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
ΣΥΡΙΖΑ κατά Τσίπρα: Τον κατηγορεί για οργανωμένο σχέδιο και ζητά να παραδώσουν τις έδρες οι ανεξαρτητοποιηθέντες
Η Κουμουνδούρου στρέφει ευθέως τα πυρά της προς τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας δημόσια το ερώτημα εάν οι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές θα είναι υποψήφιοι με τον νέο πολιτικό φορέα στις επόμενες εθνικές εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας 10
ΕΛ.Α.Σ.: Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας οργανωτικής στρατηγικής – Ο Τσίπρας ανοίγει γραμμή επικοινωνίας με τη βάση
Απευθείας διάλογος με τα μέλη μέσω του myELAS σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πολιτικό παλμό ο νέος φορέας – Στόχος η ενεργοποίηση της βάσης και η οικοδόμηση νέου μοντέλου κομματικής λειτουργίας
Αλέξης Τσίπρας
Η πολιτική «απομόνωση» του Αντώνη Σαμαρά στόχος της ΝΔ – Η στρατηγική απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό
Έμπειρα «γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν τον κίνδυνο να απενοχοποιηθεί η ψήφος δυσαρεστημένων «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς το κόμμα Σαμαρά, αν δεν απομονωθεί πολιτικά από τη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς 11