Πολιτική

Δημοκρατική Συμπαράταξη: “Θάφτηκε” βούλευμα κατά Παυλόπουλου, Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη;

Η υπόθεση αφορά τροποποιήσεις συμβάσεων για το σύστημα ασφαλείας C4I, που ζημίωσαν το Δημόσιο με ποσό άνω των 147.000.000 ευρώ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εξηγήσεις ζητά από τη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη για το πώς “θάφτηκε” βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών του 2017 που διαπίστωνε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Παυλόπουλος και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ζημίωσαν -ως υπουργοί της ΝΔ- το ελληνικό Δημόσιο με τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I).

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, «σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση, διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά: (α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα, (β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο, (γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής».

Οι βουλευτές με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητούν εξηγήσεις για το πώς το βούλευμα και η όλη ποινική διαδικασία δεν γνωστοποιήθηκαν στα αρμόδια όργανα της Βουλής και εάν έχουν εφαρμοστεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους πρώην Υπουργούς στην υπόθεση.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό: Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Μιχάλη Καλογήρου

Θέμα: Ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο.

1. Με το με αριθμό 1732/23.10.2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμοδίου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (για κακουργήματα) οι κατηγορούμενοι για μια σειρά από κακουργήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων, απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αντικείμενο των κατηγοριών ήταν οι τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) και την έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής, που έγιναν στις 29.03.2007, 29.10.2008 και 16.02.2009.

2. Σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ (βλ. ιδίως 2η σελίδα 19 φύλλου επ. και 2η σελίδα 125 φύλλου επ.).

Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά (βλ. 2η σελίδα 19ου φύλλου – 1η σελίδα 20ου φύλλου):

(α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

(β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

(γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής.

Ειδικότερα, κατά το βούλευμα (βλ. 2η σελίδα 21ου φύλλου), οι ως άνω Υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μια ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου -της οποίας η διαχείριση τους ήταν εμπιστευμένη- κατά το ποσό των 147.819.943,14 €, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν.

3. Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ.) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής).

4. Ακόμη, σύμφωνα με το βούλευμα (βλ. 1η σελίδα 22ου φύλλου): «την απόφαση να τελέσουν τις ανωτέρω πράξεις απιστίας κατά τα αντικειμενικά τους στοιχεία οι τρεις ανωτέρω Υπουργοί, τους την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν…».

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, καθώς και το συνολικό περιεχόμενο του βουλεύματος, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον ίδιο και στα αρμόδια όργανα της Βουλής;

β) Εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην υπόθεση;

γ) Έχει κοινοποιηθεί κατά Νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες; Έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων;

δ) Προτίθεται ο Υπουργός να διατάξει κατά Νόμον έρευνα ούτως ώστε να διαπιστωθεί ποια όργανα της Δικαιοσύνης δεν επιτέλεσαν ενδεχομένως το καθήκον τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ιλχάν Αχμέτ

Γιάννης Κουτσούκος

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Πέτρου Παππά – Γιάννη Μπουλέκου για τις βουλευτικές έδρες: «Αν είστε τίμιος, παραδώστε την» – «Δεν θα τη δώσω σε πραξικοπηματική ηγεσία»
Η αντιπαράθεση για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, με τον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος να ζητά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει την έδρα και τον τελευταίο να απαντά με σφοδρά πυρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς και ο γραμματέας Οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουλέκος
Νέα Αριστερά κατά ΕΛΑΣ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνεχιστής της πολιτικής Μητσοτάκη ο Τσίπρας»
Η Πατησίων κατηγορεί την Αμαλίας ότι αποδέχεται στην πράξη τον νόμο Πιερρακάκη και αντιπαραθέτει πρόταση για κατάργησή του, αναστολή των αδειών και απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 16
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ)  για την Παιδεία (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027
Έμφαση στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους - Αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευσης και οι βασικοί άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης
Συνεδρίαση ΚΟ της ΝΔ, Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
25
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μια ασύδοτη αγορά» – «Νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολιτική αλλαγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα» στην ακρίβεια, οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και κουλτούρα «εγώ και η παρέα μου»
Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη
Καρφιά Παππά για τις έδρες που γίνονται «προσωπική περιουσία»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού»
Ο νέος γραμματέας του κόμματος απορρίπτει τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί όσους αποχωρούν ότι δεν πρέπει να βρουν «ζεστή φωλιά» στην ΕΛΑΣ
Νίκος Παππάς