Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Δημοψήφισμα πραγματοποιούν οι δικαστικοί για τη συνταγματική αναθεώρηση!

Δημοψήφισμα πραγματοποιούν οι δικαστικοί για τη συνταγματική αναθεώρηση!

Ομόφωνα οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 13 Ιανουαρίου 2018 προκειμένου να τοποθετηθούν για ζητήματα στη συνταγματική αναθεώρηση από τα κόμματα και τους αφορούν.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση την 14η Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (11 π.μ.) για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τα θέματα που θα τεθούν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης και του δημοψηφίσματος αφορούν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), η κατάργηση του Μισθοδικείου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη γενική συνέλευση είναι:

α) πρόταση για αύξηση του ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία στο 70ο έτος της ηλικίας του δικαστή,

β) ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης,

γ) πρόταση για να καταργηθεί το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείο) και να περιέλθει η αρμοδιότητά του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και

δ) να τεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις που θα προβλέπουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις