Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Δημοψήφισμα χωρίς αντίκρισμα;

Δημοψήφισμα χωρίς αντίκρισμα;

Και όμως το δημοψήφισμα και ιδίως το αποτέλεσμά του μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σημασία! 

Και αυτό γιατί μπορεί η συμμετοχή να είναι κάτω του 40% με αποτέλεσμα το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στη συγκεκριμένη περίπτωση να μη έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για την κυβέρνηση.

Για να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να ψηφίσουν 3.979.873 πολίτες, δηλαδή το 40% των 9.949.684 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, που σημειωτέον δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Να σημειωθεί ότι στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου ψήφισαν 6.330.356 πολίτες δηλαδή το 63,6% του εκλογικού σώματος.

Δηλαδή δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός το βράδυ με την ανακοίνωση του αποτελέσματος να βρεθεί μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο. Το εκλογικό σώμα να έχει ψηφίσει υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ χωρίς αυτό να το δεσμεύει για τις κινήσεις του την “επόμενη μέρα”, καθώς η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν αποκλείεται να είναι κάτω του 40%! Αυτά με βάση τους τύπους.

Γιατί επί της ουσίας η κατίσχυση του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του, ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των εταίρων και δανειστών, οι οποίοι πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται να μην ιδρώνει το αυτί τους και να μην παρεκκλίνουν της “σκληρής γραμμής” που έχουν χαράξει από την πρώτη στιγμή απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Σίγουρα η αυριανή μέρα θα έχει νέα δεδομένα ακόμη ίσως και στο επίπεδο της “διαπραγματευτικής ομάδας” και θα φανεί αν μέσα σε 48 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φέρει την πολυπόθητη “βιώσιμη συμφωνία” ή θα οδηγηθούμε ακόμη πιο βαθιά στα αχαρτογράφητα νερά της ελληνικής κρίσης .


Εδώ μπορείτε να βλέπετε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 2015
Διαβάστε εδώ τα πάντα για το
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015
Δες εδώ την εφαρμογή ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ
Δείτε εδώ όλες τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για το Δημοψήφισμα 2015

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε