Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις Interview και Marc: «Ναι» σε γάμο και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια λένε περισσότεροι από τους μισούς

Δημοσκοπήσεις Interview και Marc: «Ναι» σε γάμο και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια λένε περισσότεροι από τους μισούς

Με το θέμα των ημερών να παραμένει ο γάμος αλλά και η απόκτηση παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια, δύο νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας το πρωί της Τρίτης Marc (16/1/24). Για την ακρίβεια ένα γκάλοπ της Marc και μια δημοσκόπηση της Interview.

Αδιαπραγμάτευτη πάντως παραμένει η πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic, η νέα χρονιά ξεκινάει με τη Νέα Δημοκρατία (30,3%) να καταγράφει προβάδισμα 14,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (12,8%) και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί στην 3η θέση με διαφορά (11,8%) διατηρώντας το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τη στιγμή που τα δύο πρώτα κόμματα παρουσιάζουν πτώση.

Στις εθνικές κάλπες είχαν συγκεντρώσει 40,56% και 17,83% αντίστοιχα.

Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 42% τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 12% (από το 15%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 8% (από το 11%). Ωστόσο κορυφώνεται το αίσθημα δυσπιστίας, αφού το 38% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις…

Περισσότεροι από τους μισούς λένε «ναι» σε γάμο και απόκτηση παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια

Την ίδια ώρα, στο γκάλοπ της Marc για το protothema.gr φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη η υποστήριξη προς την κυβερνητική πρωτοβουλία για νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση η πλειονότητα εμφανίζεται σύμφωνη με την καθιέρωση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Συναινεί επίσης με την παροχή του δικαιώματος να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και με την προστασία των παιδιών που έχουν ήδη αποκτήσει ζευγάρια που ανήκουν στο ίδιο φύλο.

Αντιτάσσεται, ωστόσο και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό στην απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας, όπως έχει προτείνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, το 54,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Marc απαντά «ναι» στην ερώτηση αν συμφωνεί στη νομοθέτηση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες στις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Αντίθετα, εκείνοι που διαφωνούν φθάνουν στο 42,5%. Το ποσοστό των συναιντούντων είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας εξαετίας, καθώς σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα από τη «Διανέοσις», το 2018 το ποσοστό εκείνων που συμφωνούσαν ήταν 39,3%, έναν χρόνο αργότερα έγινε 40,8% και από το 51,7% που ήταν το 2022, στις αρχές του 2024 έγινε άνετη πλειοψηφία.

Για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τα άτομα που συμμετείχαν στο γκάλοπ απάντησαν ως εξής:

Στην ερώτηση για το αν θα πρέπει τα παιδιά που έχουν ήδη αποκτηθεί από ομόφυλα ζευγάρια να αναγνωριστούν και έχουν ίδια νομικά δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά, πχ κληρονομικά δικαιώματα, ή αν πεθάνει ο βιολογικός γονιός να μπορεί το παιδί να μείνει με τον μη βιολογικό γονιό αντί να μεταφερθεί σε ίδρυμα… Δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

 

Τέλος, στην ερώτηση για την παρένθετη μητέρα, αν οι ερωτηθέντες συμφωνούν τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτούν παιδιά με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πχ μέσω παρένθετης μητέρας, απάντησαν ως εξής:

Στην ερώτηση αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψήφιζαν, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο γκάλοπ απάντησαν:

 

Εκτίμηση με κατανομή αναποφάσιστων:

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις