Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις: Ανακάμπτει η ΝΔ μετά τα Τέμπη – Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Ανακάμπτει η ΝΔ μετά τα Τέμπη – Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Χαμόγελα προκαλούν στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν να ανοίγει και άλλο η “ψαλίδα” ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis για το Mega αποτυπώνει τη διαφορά των δύο «μονομάχων» στην πρόθεση ψήφου, στις 6,3 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχα ευρήματα αποτυπώνουν δημοσκοπήσεις και άλλων εταιριών που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ στελεχών της κυβερνητικής  παράταξης είναι κυρίαρχη η αντίληψη ότι όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές θα εξαλειφθεί  το αρνητικό αποτύπωμα από την τραγωδία των Τεμπών και δηλώνουν  αισιόδοξοι ότι με την προεκλογική στρατηγική  που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας στη σύγκριση των προγραμμάτων και των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης με αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 8,9%, το ΚΚΕ 5,5%, ενώ η Ελληνική Λύση μετά και τος τελευταίες εξελίξεις το κόμμα, καταγράφεται αποδυναμωμένη κατά 1,4 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό  2,6%,  κάτω δηλαδή από το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ 25 με 3,7%  ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο 1,2%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 8,5%, άκυρα – λευκά στο 1,9%, δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,2% ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των  αναποφάσιστων, στο 12,2%. Αθροιστικά το 17% είτε δεν θα ψηφίσει, είτε ψηφίσει λευκό ή δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Ως προς την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 56% είναι από εκείνους που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν άκυρο – λευκό, το 20% από ΝΔ, 12% είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 7,7%. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,7%.

Στο 6,6% είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή με 3,2% εισέρχεται η Ελληνική Λύση, στο 4,5% το  ΜέΡΑ 25, στο 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας.  Εκπληξη είναι η εμφάνιση του κόμματος Νίκη με 1%.

Με βάση τα ευρήματα της Metron Analysis, καταλαμβάνουν: 121 έδρες η Νέα Δημοκρατία, 94 ο ΣΥΡΙΖΑ, 36 το ΠΑΣΟΚ, 23 το  ΚΚΕ, 11 η Ελληνική Λύση και 15 το ΜέΡΑ 25.

Εφόσον δηλαδή υπάρξει η… «διάθεση», το πρώτο με το τρίτο κόμμα συγκεντρώνουν τις απαραίτητες έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αντίθετα δύσκολη είναι η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, καθώς αθροιστικά οι έδρες φτάνουν τις 145 και το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας ή να δώσει ψήφο ανοχής. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις