Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις: Η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές μέσα από 8 γκάλοπ

Δημοσκοπήσεις: Η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές μέσα από 8 γκάλοπ

Τις δημοσκοπήσεις από 8 εταιρείες μετρήσεων αναλύει η ΕΡΤ αναφορικά με την πρόθεση ψήφου ενόψει των επικείμενων εκλογών.

«Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύτηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023 για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο», δηλώνει στην ΕΡΤ ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας Παναγιώτης Κουστένης.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις 8 εταιρειών για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,4% και στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το ΜεΡΑ25 με 2,8%. Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη συγκεντρώνει 2,8% κατά μέσο όρο.

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5% ενώ στο 15,4% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων, αυτών που θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, θα απέχουν ή δηλώνουν δεν ξέρω,δεν απαντώ.

Στην πορεία της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάντα του ΣΥΡΙΖΑ που όμως μετά το αποκορύφωμά της, τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε και έφτασε στο 9,4%, είναι συνεχώς μειούμενη.

Ελαφρά πτωτική πορεία εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις