Κυριακή, 21 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις: Στο 6,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο «γκάλοπ των γκάλοπ» – Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Δημοσκοπήσεις: Στο 6,1% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο «γκάλοπ των γκάλοπ» – Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα νίκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21 Μαΐου, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Η ΕΡΤ παρουσίασε το «γκάλοπ των γκάλοπ», το τελευταίο πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου και στηρίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οκτώ εταιριών. Πρόκειται για τις εταιρείες ALCO, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PRORATA, PULSE, RASS. Η μέση πρόθεση ψήφου (μέσος όρος από τα δεδομένα των 8 εταιριών δημοσκοπήσεων), διαμορφώνεται ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 6,1% καθώς συγκεντρώνει 31,7% έναντι 25,6%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8,7%, το ΚΚΕ με 6,3%, το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 3,5%, η Ελληνική Λύση 3,3% ενώ τα λοιπά κόμματα έχουν ένα ποσοστό 8% και η γκρίζα ζώνη (αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό κ.α) φτάνει το 13%.

 

Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από τις 5 μονάδες έως 7,4 μονάδες στις 6 δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου από τα ΜΜΕ.

Πιο αναλυτικά στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η Νέα Δημοκρατία προηγείται 6,7% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι πολίτες εμφανίζονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, παίρνοντας 0,1%  από την προηγούμενη έρευνα πριν από μία εβδομάδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,5% με αύξηση κατά 0,4 μονάδες και η διαφορά τους βρίσκεται στο 6,7%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει στο 9,3% από 8,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση που φτάνει το 4% από 2,8%, το ΜέΡΑ 25 στο 3,4% από 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% από 2,1% και το κόμμα Νίκη που βρίσκεται στο 1,2% από 1,1%.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορά 6,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται και εδώ ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της PULSE λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ 9%, το ΚΚΕ 6%, το ΜέΡΑ25 4%, και η Ελληνική Λύση 3,5%. Η επιλογή Άλλο συγκεντρώνει ποσοστό % ενώ η επιλογή ΔΓ/ΔΑ %.

Το τηλεοπτικό κανάλι Open φιλοξένησε τη δημοσκόπηση της MRB που δίνει έναν αέρα 5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποτελεί μεγάλη έκπληξη η παρουσία του κόμματος «Νίκη» που διεκδικεί την εισόδό του στη Βουλή καθώς έχει ένα ποσοστό που φτάνει το 2,3%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 31,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,4%. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 8,3%, το ΚΚΕ 5,6%, η Ελληνική Λύση 3,2% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%. Το κόμμα Νίκη αποτελεί την μεγάλη έκπληξη καθώς έχει ποσοστό 2,3% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5%.

Μάξιμουμ διαφορά 7,4 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» η εκτίμηση αποτελέσματος της δημοσκόπησης της ALCO για λογαριασμό του ALPHA, που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού σήμερα Παρασκευή (19.5.2023) λίγες ώρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει 26,1% με το κυβερνών κόμμα να αυξάνει τα ποσοστά τους (είχε 32,9 στην προηγούμενη δημοσκόπηση) με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει μια μικρή μείωση (26,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανέβηκε στο 7,3%.

Τέλος προβάδισμα 7,2% «δίνει» στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του Action24, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

Χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων είναι το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα ενώ τεράστιο είναι το ποσοστό υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης σε όλες τις μετρήσεις.

Αυτές είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οπότε θα φανεί ποιες θα έχουν δικαιωθεί και ποιες θα έχουν πέσει έξω στις εκτιμήσεις τους.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις