Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Δημοσκόπηση GPO για το φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες «παραδέχονται» τη συστηματική φοροδιαφυγή

Δημοσκόπηση GPO για το φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες «παραδέχονται» τη συστηματική φοροδιαφυγή

Τη σοβαρότητα του προβλήματος της φοροδιαφυγής αναγνωρίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες, και περίπου ο ένας στους δύο βλέπει θετικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κρίνοντας το ως αποτελεσματικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης, θεωρούν τη φοροδιαφυγή σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό 87,9%, ενώ στην αξιολόγηση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου της κυβέρνησης το 59,8% πιστεύει πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το 47,7% θεωρεί πως θα είναι αποτελεσματικό και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στα έσοδα και τα έξοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, το 84,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αποκρύπτουν συστηματικά τα εισοδήματα τους, για να μην πληρώνουν φόρο, και, παράλληλα, το 76,8% θεωρεί πως αυξάνουν εικονικά τα έξοδα τους, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τείνουν να συμφωνούν με τις παραπάνω απόψεις, αφού το 72,7% εξ αυτών πιστεύει ότι οι συνάδελφοι τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά, το 71,3% ότι αποκρύπτουν συστηματικά τα έσοδα τους και το 58,6% ότι αυξάνουν εικονικά τα έξοδα τους. 

Σχετικά με τη συχνότητα φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών ανά κλάδο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ξεχωρίζει τους γιατρούς (91%) και τους τεχνίτες επαγγελματίες, δηλαδή ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, υδραυλικούς κ.α. (89%) ως τις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν περισσότερο. Ακολουθούν οι δικηγόροι με 86,1% και οι μηχανικοί με 74,7%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης (70,3%), οι έμποροι (67,2%), τα κομμωτήρια/κουρεία/ινστιτούτα αισθητικής (66,6%) και οι οδηγοί ταξί (65,5%).

Πηγή: Παραπολιτικά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις