Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Το ΠΑΣΟΚ «απειλεί» τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Σε ποιες περιφέρειες κερδίζει έδαφος

Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ έρχεται να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσκόπηση για το 2022, που διενεργήθηκε από την εταιρεία GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». 

Η δημοσκόπηση της GPO, στην οποία συμμετείχαν 1.200 πολίτες μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 10 έως και τις 12 Ιανουαρίου του 2022, δείχνει ότι στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στην εκλογική επιρροή των κομμάτων. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – σε μεγαλύτερο βαθμό – καταγράφουν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στους τέσσερις νομούς. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του σε τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού. 

Ειδικότερα, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια αύξηση στα ποσοστά του στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου πιέζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μετατόπιση του εκλογικού σώματος, υποδεικνύει πως η Κρήτη φαίνεται να διατιθεμένη να δώσει μια ευκαιρία στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Η απειλή, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο, είναι πλέον ορατή και ο αγώνας για την κατάληψη του προοδευτικού χώρου στην Κρήτη αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μένει να αποδειχθεί αν μπορούν να έχουν και πανελλαδικό αντίκτυπο. 

Δείτε αναλυτικά τι απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε την Κυριακή, αν είχαμε βουλευτικές εκλογές»:

  ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙ
ΝΔ 27,5% 28,3% 22,8% 27,3%
ΣΥΡΙΖΑ 22,8% 22,2% 23,7% 20,4%
ΚΙΝΑΛ 8,9% 19,6% 21,6% 18,8%
ΚΚΕ 4,6% 4,2% 3,8% 2,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,1% 2,1% 2,6% 2,4%
ΜΕΡΑ 25 4% 2,9% 3% 2,9%
ΑΛΛΟ 5,5% 3,7% 4% 6,3%
ΛΕΥΚΟ / ΑΚΥΡΟ 2,4% 1,8% 1,5% 3,2%
ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 3% 2,8% 2,1% 3,2%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 18,2% 12,4% 14,9% 12,6%

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα ευρήματα της δημοσκόπησης όσον αφορά τους δήμους και πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες. 

Στο Ηράκλειο οι δημότες δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 46,3% από το έργο του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, έναντι 52,7% που εμφανίζονται μάλλον δυσαρεστημένοι. 

Στον Δήμο Χανίων ο Παναγιώτης Σημανδηράκης συγκεντρώνει ποσοστό θετικών απόψεων της τάξης του 63,3% έναντι του 33,3% αρνητικών, ενώ στον Δήμο Ρεθύμνου το ποσοστό ικανοποίησης για το έργο του Γιώργου Μαρινάκη βρίσκεται στο 64,7%, έναντι ποσοστού 33,9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

Τέλος, στον Δήμο Αγίου Νικολάου οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 45,9% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έως τώρα έργο του Αντώνη Ζερβού, έναντι 48,5% για το οποίο καταγράφεται χαμηλός βαθμός ικανοποίησης. 

Δείτε εδώ αναλυτικά:

DimoskopisiGPO KRITI

DimoskopisiGPO KRITI

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ακτινογραφία των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Τα φαβορί για τη θέση του γραμματέα
Το μήνυμα που έστειλαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό που επιθυμούν δεν είναι ένα κόμμα περιχαρακωμένο αλλά έναν φορέα ανοικτό στην κοινωνία και στις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
To ΠΑΣΟΚ βγάζει στη σέντρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θέλει πολιτική αλλαγή
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ακόμα ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί αυτή η σοβαρή υπόθεση σε επικοινωνιακή απόπειρα συμψηφισμού ευθυνών
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ 2
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Μονόδρομος η Προανακριτική, το «αγκάθι» της παραγραφής
Αν και η εισήγηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής παραμένει στο τραπέζι, έμπειροι κοινοβουλευτικοί, και από το κυβερνών κόμμα, εκτιμούν ότι δύσκολα θα προκριθεί από τον πρωθυπουργό
Υπουργικό συμβούλιο 3
Μαρινάκης για Τσίπρα: Να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει – Τασούλας: Άτυπο όργανο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
«Έχουμε πολλές "πληγές" ακόμα να κλείσουμε, αλλά δεν θα γυρίσουμε πίσω στις πιο μαύρες ημέρες, "ξεπλένοντας" πολιτικά τους μοιραίους πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, με πρώτο μεταξύ αυτών τον κ. Τσίπρα»
Παύλος Μαρινάκης 53
Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η απάντηση για το 2015: «Κάποιους δεν τους βολεύει η αλήθεια»
«Ποιος φοβάται την αλήθεια για το 2015; Είναι αυτοί που μας έχουν οδηγήσει στον πάτο των 27 σε ό,τι αφορά τη σύγκριση του κατά κεφαλήν εισοδήματος ή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας 30