Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Interview: Χωρίς αντίπαλο η ΝΔ στις ευρωεκλογές – Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών

Δημοσκόπηση Interview: Χωρίς αντίπαλο η ΝΔ στις ευρωεκλογές – Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Ανοίγει και πάλι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, καθώς το κυβερνητικό κόμμα καταγράφει προβάδισμα 15,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό της POLITIC.

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου του 2019, η ΝΔ «κατέβαινε» ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αυτό το προβάδισμα έχει αυξηθεί κατά πολύ, ενώ το ποσοστό του κόμματος της Κουμουνδούρου πέφτει κατά 10 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 29,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 13,8% στο ερώτημα της δημοσκόπησης της Interview «τι κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε αύριο ευρωεκλογές». Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύουν τα ποσοστά τους, από 7,7% στο 12,4% και από το 5,3% στο 6,8% αντίστοιχα. 

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά» είναι στο 2,5%, και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,6%. Εκτός από την Ελληνική Λύση που βλέπει σημαντική αύξηση του ποσοστού της (από το 4,1% στο 6,5%), τα υπόλοιπα κόμματα, Νίκη και Σπαρτιάτες είναι στο 3,3% και 2% αντίστοιχα.

Απαισιόδοξοι 7 στους 10 Έλληνες για το μέλλον – Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Απαισιόδοξοι είναι οι 7 στους 10 Έλληνες για την κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Το 70% δηλώνει πως είναι λίγο ή καθόλου αισιόδοξο, ενώ μόλις το 25% φαίνεται πολύ ή αρκετά αισιόδοξο. Το 5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες (30,7%) είναι η ακρίβεια. Ακολουθούν η ακρίβεια με 16% και το σύστημα υγείας με 14,8%.

Τα ίδια ποσοστά συγκεντρώνουν και οι απαντήσεις των πολιτών για το 2024, αφού 7 στους 10 (σ.σ. 72%) θεωρούν πως δε θα υπάρξει κάποια σημαντική βελτίωση στην εικόνα της Ελλάδας. Αντίθετα, το 26% δηλώνει πως βλέπει «φως στον ορίζοντα», ενώ το 2% δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

Διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Έχουν περάσει 6 μήνες από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και, παρά τις πρώτες απώλειες, η ΝΔ διατηρεί το ισχυρό της προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δεύτερος με διαφορά 18,2 ποσοστιαίων μονάδων (13%), επιστρέφοντας σε αυτή τη θέση, καθώς πρόσφατα είχε μια δημοσκοπική κάμψη και βρισκόταν στην τρίτη θέση. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με ενισχυμένα ποσοστά συγκριτικά με τις εκλογές του Ιουνίου (12,5%). 

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ είναι στο 6,7%, η Ελληνική Λύση ανεβαίνει στο 6,5% (από το 4,4%), η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2% και η Νίκη 4%. Η επίσημη “πρώτη” εμφάνιση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», της δίνει ποσοστό 2%, με την εκτίμηση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 2% και στο 3%.

«Κανένα» κόμμα δεν ασκεί αντιπολίτευση – 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο

Το 61% κρίνει «αρνητικά» το κυβερνητικό έργο μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το 35% που απάντησε «θετικά». Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό της απάντησης «Κανένα» στην ερώτηση «ποιο από τα κόμματα ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», αφού συγκεντρώνει το 50,4% των απαντήσεων. 

Δηλαδή, 1 στους 2 απαντά πως κανένα από τα κόμματα δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, αν και τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται να είναι πιο ικανό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά.

Παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άνω του 40% είναι το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση περί δημοφιλίας πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να διατηρεί ακλόνητο προφίλ έναντι των πολιτικών αντιπάλων του. Δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με επίσης υψηλό ποσοστό.

Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 20%.

Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:

  • Μητσοτάκης: 41,5% (από 49,7%)
  • Κουτσούμπας: 35,5% (από 28,7%)
  • Ανδρουλάκης: 22,6% (από 18,3%)
  • Κωνσταντοπούλου: 21,1%
  • Κασσελάκης: 20%
  • Βελόπουλος: 18,3% (από 10,9%)
  • Νατσιός: 9,8%
  • Στίγκας: 3,8%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις