Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία βγάζει η δεύτερη Κυριακή των εκλογών – Πεντακομματική η νέα Βουλή

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία βγάζει η δεύτερη Κυριακή των εκλογών – Πεντακομματική η νέα Βουλή

Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Marc, κι ενώ μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές. Απαντώνται ζητήματα όπως η πιθανή αυτοδυναμία, η πόλωση, η σύνθεση της νέας Βουλής, αλλά και τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

Στη δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αποτυπώνεται για πρώτη φορά η πρόθεση ψήφου των πολιτών και στις δύο κάλπες που πιθανόν θα στηθούν στις επερχόμενες εκλογές.

Η ΝΔ αποσπά ήδη από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, εφάμιλλο με τη διαφορά (8,35%) που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Μάλιστα, το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος που στην αναγωγή επί των εγκύρων στην πρώτη αναμέτρηση καταγράφεται στις 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπτωση δεύτερης κάλπης, εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος και με την ενισχυμένη αυτή τη φορά αναλογική, «ανεβαίνει» στις εννέα μονάδες.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να φτάσει και σε διψήφιο ποσοστό, υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική, εκτός μένει το ΜέΡΑ25, ενώ 10% των ερωτηθέντων εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Δημοσκόπηση Marc: Πίνακας επί της πρόθεσης ψήφου με απλή αναλογική την 1η Κυριακή: 

Δημοσκόπηση Marc: Πίνακας επί της πρόθεσης ψήφου με ενισχυμένη αναλογική τη 2η Κυριακή:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις