Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, σταθερό προβάδισμα ΝΔ, συντριπτικό ναι στο εμβόλιο

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, σταθερό προβάδισμα ΝΔ, συντριπτικό ναι στο εμβόλιο

Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα περιέχονται στην δημοσκόπηση της Opinion Poll για την εφημερίδα Political.

Από την έρευνα προκύπτει μια αύξηση της δυσαρέσκειας σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία όμως δεν φαίνεται να καρπώνεται η αντιπολίτευση. Επίσης αυτή η δυσαρέσκεια δεν επηρεάζει την δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά:

Το 51.1% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αισθάνεται ανησυχία και άγχος, το 27.8% απογοήτευση, το 22.4% ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ σιγουριά και ανακούφιση αισθάνεται μόλις το 2.9% και 2.1% αντίστοιχα.

Αυτά προκύπτουν σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο με την χώρα να έχει βγει από 10 χρόνια μνημονίων και την ώρα που ετοιμαζόταν να πάρει ανάσα ήρθε η πανδημία του κορονοϊού. Έτσι, ο λαός είναι πολύ κουρασμένος τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά.

Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, ο κόσμος είναι μοιρασμένος. Το 45% δηλώνει ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση και το 44% δηλώνει το αντίθετο.

Αισιόδοξοι για το εμβόλιο 

Σε μια δύσκολη, κομβική στιγμή αντιμετώπισης της πανδημίας εμφανίζεται πάντως μία τόνωση της αισιοδοξίας λόγω της ύπαρξης πια εμβολίου, αφού το 56% δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κορονοιού. 

Το 74% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί, με το 47% να δηλώνει κατηγορηματικά ΝΑΙ

 

Αγωνία για τα οικονομικά

Διαπιστώνεται ένας έντονος προβληματισμός και αγωνία για την πορεία των οικονομικών κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Όσον την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 51% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 13% θεωρεί ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και το 35% ότι θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ.

Συνολικά για την οικονομία, το 16% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 21% ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και ένα ογκώδες 60% ότι θα χειροτερέψει. 

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από την διαχείριση της πανδημίας

Η ικανοποίηση από την διαχείριση της πανδημίας συγκεντρώνει το 50.9% και η ικανοποίηση από την διαχείριση της οικονομίας το 38.7%. Υπάρχει μία μείωση της ικανοποίησης για την διαχείριση της πανδημίας αφού τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα η ικανοποίηση βρισκόταν στο 57% και 67% αντίστοιχα. Αντίθετα η ικανοποίηση για την οικονομία βρίσκεται σταθερά στα ίδια περίπου επίπεδα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Πρόθεση ψήφου

Η πρόθεση ψήφου ως λογικό αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων ευρημάτων δείχνει μια μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 18.7 εκατοστιαίες μονάδες στις 17.2, με την Ν.Δ στο 38.6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21.4%. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν αύξηση κατά 0.9% και 2.6% σε σχέση με την μέτρηση του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το ΚΙΝΑΛ στο 6.5%, το Κ.Κ.Ε στο 5.1%, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3.2% και το ΜΕΡΑ 25 στο 2.7%.

Ικανοποίηση από την ψηφιοποίηση του κράτους 

Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από 8 τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνει η ψηφιοποίηση του Κράτους με 59.1%. Την τριάδα συμπληρώνουν με μεγάλα ποσοστά η Άμυνα της χώρας με 56.9% και η διαχείριση της πανδημίας με 50.9%. Ακολουθούν ο χειρισμός των Ελληνοτουρκικών με 45.1%, η ασφάλεια/ προστασία των πολιτών με 43.6%, η Οικονομία με 38.7%, το Μεταναστευτικό με 34.8% και τα θέματα της Παιδείας με 25.2%.

Συνολικά η ικανοποίηση από το Κυβερνητικό έργο συγκεντρώνει το 45%. Αυτό δηλώνει το 78.5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ με το 20.8% να μην είναι ικανοποιημένοι, κάτι που δεν εμφανιζόταν σε προηγούμενες έρευνες. 

Ο ανασχηματισμός θα βοηθήσει το κυβερνητικό έργο

Το 40% θεωρεί ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός θα δώσει νέα ώθηση στο Κυβερνητικό έργο ενώ το 50% έχει αντίθετη άποψη. Αυτή την πεποίθηση έχει το 56.2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ με το 31.4% να έχει αντίθετη άποψη, το 28.8% του ΣΥΡΙΖΑ, το 38.1% του ΚΙΝΑΛ, το 11.1% του Κ.Κ.Ε, το 10% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 7.1% του ΜΕΡΑ 25.

Δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπολίτευση και βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύναμος να έχει ορατά οφέλη από την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια και τις όποιες κυβερνητικές φθορές εμφανίζονται. Μόνο το 18% θεωρεί ότι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα απ΄ότι σήμερα, ενώ μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του.

Το 18% δηλώνει οτι αν είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα για την χώρα, με το 76% να έχει αντίθετη άποψη. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 2.6% της Ν.Δ, το 53.2% του ΣΥΡΙΖΑ με το 39.3% να έχει αντίθετη άποψη, το 11% του ΚΙΝΑΛ, ΤΟ 9.5% του Κ.Κ.Ε, το 6.9% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 30.8% του ΜΕΡΑ 25. Η ικανοποίηση από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10% μειούμενη από το 13% στο οποίο βρισκόταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις το 26.6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ικανοποιημένοι , με το 71.3% να παίρνουν αντίθετη θέση. Στην Ν.Δ ικανοποιημένο δηλώνει το 4.2% και στο ΚΙΝΑΛ το 1.6%!

Πάνω από 60% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πολύ ισχυρός τόσο στην δημοφιλία, όσο και στην αποδοχή ως Πρωθυπουργός, σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μακράν των υπολοίπων ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με θετικές απόψεις στο 62.5% των πολιτών. Ακολουθεί με σειρά δημοφιλίας η Φώφη Γεννηματά με 38.5%, ο Αλέξης Τσίπρας με 37.2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 36.8%, ενώ ακολουθούν με απόσταση ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 12.2% και 11.9% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα συγκεντρώνει ικανοποίηση ως Πρωθυπουργός από το 61% των πολιτών, δηλαδή 16% πάνω από την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με πολύ μεγάλες διαφορές όλων των βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ως δεύτερος εμφανίζεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Στο ποιος διαθέτει σχέδιο για την χώρα το αποτέλεσμα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι 54.4%-16.3%. Αντίστοιχα τα αποτελέσματα είναι: Αποτελεσματικότητα 60.2%-16.9%, επάρκεια για την δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων 60%-15.5%, σύγχρονος 56.1%-16.5%, ειλικρινής 51.5%-16.9%, είναι πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών 49.9%-22.5%.

Ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε;

Ξεχωριστό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις για το ποια Κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσαν οι πολίτες αν μετά από εκλογές δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, με πρώτη επιλογή να είναι μια Κυβέρνηση Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ με 36.6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ με 11%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ με 9.1%, ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 με 7.7%. Άλλο δηλώνουν το 21.5% από το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οποιαδήποτε κυβερνητική λύση πρέπει να προκύψει από τις κάλπες.     

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ                                         

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις