Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 21,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – «Κατήφορος» για Κασσελάκη

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 21,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – «Κατήφορος» για Κασσελάκη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυρίαρχη είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, σε πανελλαδικό δείγμα 1.163 ατόμων, το διάστημα 26 – 30 Οκτωβρίου 2023.

Στην πρόθεση ψήφου (με όλες τις απαντήσεις) η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά μία μονάδα σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποχωρεί κατά δύο μονάδες, από το 17% στο 15%. Ενισχυμένο κατά δύο μονάδες εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ και κατά μία μονάδα το ΚΚΕ.

Στην πρόθεση ψήφου με σενάριο κατανομής αναποφάσιστων, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 21,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ωφεληθεί μελλοντικά από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό (31%) είναι το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν η ΝΔ (23%), ΣΥΡΙΖΑ (15%) ΚΚΕ (9%)

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, «διχάζουν» τους ερωτώμενους στη δημοσκόπηση της Pulse, αφού μόλις ένα 5% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ικανοποίηση και το 15% με ενδιαφέρον. «με προβληματισμό», απαντά ότι βλέπει τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση το 25%, ενώ ουδέτερα δηλώνει το 17% και αδιάφορα το 34%- που είναι και η απάντηση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό.

 

Σχεδόν οι 2 στους 10 (19%) θεωρούν πολύ πιθανή τη δημιουργία νέου κόμματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρκετά πιθανό κάτι τέτοιο κρίνει ότι είναι το 34% και μέτρια πιθανό το 16%. Λίγο και ελάχιστα ως καθόλου πιθανή τη συγκρότηση νέου κόμματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι είναι το 21% των ερωτηθέντων.

Ξεκάθαρη είναι η στάση των πολιτών απέναντι στις πρόσφατες εσωκομματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη: Το 58% κρίνει αρνητικά αυτές τις κινήσεις, ενώ θετικά τις κρίνει το 25%- το 17% δηλώνει ότι δεν απαντά ή δεν έχει άποψη στο ζήτημα.

Στην ερώτηση πόσο σας απασχολούν η ακρίβεια και οι αυξήσεις των τιμών, το 63% απαντά «πολύ», το 23% «αρκετά», το 9% «μέτρια». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ακρίβεια απασχολεί λίγο, ελάχιστα έως καθόλου».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περισσότερο προβληματισμένοι από την ακρίβεια είναι οι πολίτες 30- 60 ετών, οικογενειάρχες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα έξοδα. 

Μάλιστα, στην ερώτηση ποια από τις κατηγορίες εξόδων της οικογένειάς σας, σάς προβληματίζει σήμερα περισσότερο, το 46% απαντά τα τρόφιμα, το 23% το ηλεκτρικό ρεύμα, το 17% για το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο για θέρμανση, το 9% για τα καύσιμα.

Με ιδιαίτερη ανησυχία όμως, οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το 84% να δηλώνει ότι τους απασχολούν «πολύ» (57%, «αρκετά» (27%).

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση της Pulse

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις