Πολιτική

Δημοσκόπηση newsit.gr. Γιατί η μάχη γίνεται ντέρμπι…

Και η σημερινή δημοσκόπηση της ALCO για το newsit.gr. δείχνει ότι η πρωτιά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ανοιχτή.

Η έρευνα αυτή όσο και οι άλλες που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ώρες -που δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά εργαλείο για ανάλυση- αποτελούν το δεύτερο κύμα, μετά από αυτό του Σαββατοκύριακου, και είναι σημαντικές γιατί καταγράφουν την δυναμική που διαμορφώνεται τις πρώτες ημέρες του προεκλογικού αγώνα.

Και η τάση φαίνεται ότι δημοσκοπικά αυτή τη στιγμή είναι υπέρ της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτος αλλά η διαφορά από τη 1,5 μονάδα την περασμένη Παρασκευή σε έρευνα της ίδιας εταιρίας έχει φτάσει στο 0,4%.

Δύο στοιχεία φαίνεται ότι καθορίζουν αυτή την τάση. Η συνεχιζόμενη εικόνα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αδυναμία δικαιολόγησης της μνημονιακής στροφής του και ο νέος αρχηγός της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης.
Το κόμμα του Αλ. Τσίπρα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις αποχωρίσεις και τα φαρμακερά βέλη των ως πριν λίγες ημέρες μελών του.

Αυτό αποσυντονίζει την ομάδα του προεκλογικού σχεδιασμού και αναγκάζει τους πάντες στο κόμμα να εμφανίζονται απολογητικοί. Άρα και τα επιχειρήματα τους για την αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου καθίστανται ακόμη πιο αδύναμα.

Όσο για τον Β. Μεϊμαράκη φαίνεται ότι καταφέρνει τον αρχικό του στόχο. Επιτυγχάνει υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ταυτόχρονα το προσωπικό του ύφος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον Αλ. Τσίπρα δείχνουν να «περνούν» στην κοινή γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ακόμη ανοιχτό. Το ευμετάβλητο εκλογικό σώμα μπορεί να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη ακόμη και το τελευταίο τριήμερο.

Σχετικά με τα μικρότερα κόμματα αξιοσημείωτο είναι το ότι το κόμμα του Π. Λαφαζάνη δεν έχει αναπτύξει ακόμη δυναμική και δεν απορροφά πολλούς από τους ψηφοφόρους που εμφανίζονται απογοητευμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κινούνται στα ποσοστά που ήδη έχουν καταγράψει ενώ καλή εικόνα εμφανίζει το ΚΚΕ.
Το κόμμα του Π. Καμμένου πολύ δύσκολα θα πετύχει είσοδο στη βουλή αφού αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Γεννήθηκε ως αντιμνημονιακό, βάσισε όλη του τη στρατηγική σε αυτό και μάλιστα με ακραία υψηλούς τόνους και τελικά ψήφισε και αυτό μνημόνιο.

Γι’ αυτό άλλωστε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν από προχθές να αλλάξουν τη θέση που διατύπωσε ο ίδιος ο Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα πως θα μπορούσε να συνεργαστεί μόνο με τους ΑΝ.ΕΛ. και το άφησαν ανοιχτό.
Τέλος και από αυτή την έρευνα φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Νίκος Ευαγγελάτος

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 18
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνάντησε την Λίνα Μενδώνη: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού με κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ, όπως το Getty, το MET, το Museum of the Bible και τη National Gallery of Art
Λίνα Μενδώνη και Κίμπερλι Γκιλφόιλ