Πολιτική

Δημοσκόπηση: Ντέρμπι οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Ντέρμπι αναμένεται να είναι οι εκλογές στην Κεντροαριστερά στις 5 Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την "Εφημερίδα των Συντακτών".
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεγάλο ερώτημα που θα επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια –αλλά πολύ χαμηλή– αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). (στις κάρτες εμφανίζεται και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση).

Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.

Σημειωτέον, ωστόσο, ότι στον γενικό πληθυσμό αποτυπώνεται μια γενική προτίμηση η οποία σχετίζεται και με την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων.

Ο επιμερισμός των προτιμήσεων δείχνει καλύτερες επιδόσεις της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γ. Καμίνη και του Γ. Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Στ. Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων, ήτοι το 34%, δηλώνει ότι η πιθανότητα να πάρει μέρος στην εκλογή αρχηγού σε μια κλίμακα 0-10 είναι μεγαλύτερη από πέντε.

Περίπου ένας στους τρεις (34%) όσων κατ’ αρχήν εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ψηφοφορία δηλώνει τελικά αναποφάσιστος ως προς την επιλογή προσώπου.

Σε άλλα ερωτήματα, το 64% χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εκλογή αρχηγού χωρίς να έχει δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ενώ το 58% δηλώνει απαισιόδοξα ότι το εγχείρημα αφορά μόνο την ανακατανομή ισχύος μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ.

kentroaristera

Πάντως, το 47% προτιμά να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κόμμα που θα απορροφήσει τα υπάρχοντα και το 36% να φτιαχτεί ένα συμμαχικό σχήμα με τη διατήρηση της αυτοτέλειας των υφιστάμενων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική Κεντροαριστερά, ως σημαντικότερο έλλειμμα εκλαμβάνεται η ασαφής πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα (48%), έναντι της έλλειψης ικανού και ισχυρού ηγέτη (37%).

Παράλληλα, το 61% θεωρεί ότι «η έννοια του Κέντρου στην πολιτική είναι λανθασμένη γιατί δεν νοείται απόλυτη ουδετερότητα».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης: «Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες»
Pροανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 33
Το σχέδιο Τσίπρα για τη ΔΕΘ: «Να παράγουμε περισσότερο, να μοιραζόμαστε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα»
Με «έντιμη διακυβέρνηση, δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη - Η σύγκλιση με την Ευρώπη γίνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος
Αλέξης Τσίπρας 25
Μητσοτάκης από Κοζάνη: Το 2023 είπα ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, τώρα λέω ότι πριν τις εκλογές θα τα έχει ξεπεράσει
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και θα αναγνωρίσουν στη ΝΔ ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε πολύ δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην Κοζάνη 226