Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Διπλωματία και «υψηλή» πολιτική η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Μητσοτάκης Ερντογάν

Το δρόμο της διπλωματίας επιλέγει η ελληνική πλευρά για ν’ απαντήσει στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες, παρά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα και τη συμφωνία να πέσουν οι τόνοι, κλιμακώνονται καθημερινά, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί πλέον ανοιχτά ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της».

Κρίσιμος σταθμός θα είναι έτσι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της ρητής καταδίκης της Τουρκίας και κυρίως του συμφώνου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, επιδιώκοντας τη διπλωματική και ουσιαστική της απομόνωση. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα πάρει τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες στη βελγική πρωτεύουσα.

Click4more: Απειλεί και πάλι ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει για τις πράξεις της

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ευρεία στήριξη των ελληνικών θέσεων, επισημαίνοντας κυρίως τη στάση Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Κύπρου. Παράλληλα, μίλησε για την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης και για την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας εκ μέρους των δύο χωρών.

Θετική ανταπόκριση υπήρξε ήδη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» και εξέφρασε αλληλεγγύη και στήριξη εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη – πως η Επιτροπή θα είναι «με σθένος στο πλευρό» της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας επιπλέον ως «απαράδεκτη» τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και προαναγγέλλοντας «σαφές μήνυμα».

Click4more: Τσαβούσογλου: Επιμένει στα της… μοιρασιάς για την ανατολική Μεσόγειο!

Από το ΥΠΕΞ, εξάλλου, ήδη εστάλησαν δύο επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτέρες και προς την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι επιστολές περιλαμβάνουν το πλήρες ιστορικό των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τα νομικά επιχειρήματα που θεμελιώνουν τις ελληνικές θέσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητώντας ασφαλώς κι επί τούτου την εγκυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις