Πολιτική

Διπλωματία και «υψηλή» πολιτική η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Το δρόμο της διπλωματίας επιλέγει η ελληνική πλευρά για ν’ απαντήσει στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες, παρά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα και τη συμφωνία να πέσουν οι τόνοι, κλιμακώνονται καθημερινά, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί πλέον ανοιχτά ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κρίσιμος σταθμός θα είναι έτσι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της ρητής καταδίκης της Τουρκίας και κυρίως του συμφώνου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, επιδιώκοντας τη διπλωματική και ουσιαστική της απομόνωση. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα πάρει τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες στη βελγική πρωτεύουσα.

Click4more: Απειλεί και πάλι ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει για τις πράξεις της

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ευρεία στήριξη των ελληνικών θέσεων, επισημαίνοντας κυρίως τη στάση Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Κύπρου. Παράλληλα, μίλησε για την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης και για την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας εκ μέρους των δύο χωρών.

Θετική ανταπόκριση υπήρξε ήδη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Γιοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» και εξέφρασε αλληλεγγύη και στήριξη εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη – πως η Επιτροπή θα είναι «με σθένος στο πλευρό» της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας επιπλέον ως «απαράδεκτη» τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και προαναγγέλλοντας «σαφές μήνυμα».

Click4more: Τσαβούσογλου: Επιμένει στα της… μοιρασιάς για την ανατολική Μεσόγειο!

Από το ΥΠΕΞ, εξάλλου, ήδη εστάλησαν δύο επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτέρες και προς την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι επιστολές περιλαμβάνουν το πλήρες ιστορικό των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τα νομικά επιχειρήματα που θεμελιώνουν τις ελληνικές θέσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητώντας ασφαλώς κι επί τούτου την εγκυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
20
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 60
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 5