Πολιτική

Διπλωματικές πηγές: Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με το Μπαχρέιν, που σταθερά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε θέματα Διεθνούς Δικαίου

Σειρά από διμερείς επαφές με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας, καθώς και με τον ομόλογό του, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν.

Οι επαφές εστιάστηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των δεσμών της Ελλάδας με το σύνολο των χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις αξίες και αρχές μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση και την ενίσχυση των επαφών αυτών, επισημαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι το Μπαχρέιν, νησιωτική χώρα, έχει υιοθετήσει και προβάλει θέσεις παραπλήσιες με τις θέσεις της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιλύσει διμερή ζητήματα με το Κατάρ μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

dendias bahrein in

Περαιτέρω, αναφέρουν ότι η επίσκεψη αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου μεταξύ των Νομικών Υπηρεσιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Μπαχρέιν έχει καταδικάσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επιπροσθέτως, συγκρατούν ότι το Μπαχρέιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύναψη των συμφωνιών του Αβραάμ, οι οποίες επέτρεψαν την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών, μια συμφωνία που στηρίζει η Ελλάδα, η οποία οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Ο Νίκος Δένδιας και η Διάσκεψη Manama Dialogue

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη «Manama Dialogue», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διάσκεψη για θέματα Ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι στην εν λόγω Διάσκεψη συμμετείχε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημαντικός αριθμός υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο μόνος Ευρωπαίος υπουργός που συμμετείχε, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εκτίμησαν το άνοιγμα της Ελλάδας στην περιοχή.

dendias bahrein in

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Φιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Intime.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 15
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 19
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32