Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Διπλωματικές πηγές για πιθανή αναθέρμανση του τουρκολιβυκού μνημονίου: Δεν θα επιτρέψουμε νέα ένταση στη Μεσόγειο

Διπλωματικές πηγές για πιθανή αναθέρμανση του τουρκολιβυκού μνημονίου: Δεν θα επιτρέψουμε νέα ένταση στη Μεσόγειο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία και η Λιβύη ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ούτε και τη δημιουργία νέας εστίας έντασης στη Μεσόγειο έστειλαν διπλωματικές πηγές. Και αυτό μετά τις πληροφορίες πως το… μισό υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν βρίσκεται στη Λιβύη.

Τουρκία και Λιβύη φέρονται να ετοιμάζουν συμφωνία για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Άγκυρα, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η εξέλιξη «παρακολουθείται στενά», διαμηνύουν οι διπλωματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά στο περιεχόμενο της. Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», διαμηνύουν οι διπλωματικές πηγές. Και ξεκαθαρίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει συμμάχους και εταίρους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις