Πολιτική

Διπλωματικές πηγές: Τον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Να αρχίσουν οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο από την ελληνική Βουλή εισηγούνται διπλωματικές πηγές στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως τόνιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή της ΠΓΔΜ κατά την τελική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου. «Οι αλλαγές στο Σύνταγμα τους μας ικανοποιούν», έλεγαν επίσης και διαβεβαίωναν ότι δεν θα αφήσουν την κύρωση της Συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Έλεγαν επίσης ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εκπονηθεί έως τον Μάιο. Οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν επίσης με βεβαιότητα: «Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για την συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί».

Πάντως σχολιάζοντας αυτές τις θέσεις από το Μαξίμου τόνιζαν ότι το χρονοδιάγραμμα ισχύει όπως έχει τεθεί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου.

Ως προς τις σχέσεις με την Αγκυρα οι διπλωματικές αυτές πηγές σημείωναν πως «δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία» για να προσθέσουν: «Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη».

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι γίνεται προσπάθεια μέσα στον Ιανουάριο να το προλάβουν. Τέλος, για την στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη: «Ή θα πάρετε Patriot ή S400 με κυρώσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκη Κεραμέως για κατάργηση περικοπών συντάξεων χηρείας: Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία
Από τον Αύγουστο επανέρχεται το 70% για χιλιάδες δικαιούχους - Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, με το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει καθυστέρηση και το ΚΚΕ να υπενθυμίζει τις παλαιότερες μειώσεις
Νίκη Κεραμέως
ΠΑΣΟΚ: Δέσμευση για μείωση του κόστους ρεύματος κατά 20% έως το 2027 – «Αποτυχία της κυβέρνησης στην ενέργεια»
Με αιχμές για την αγορά, την Πτολεμαΐδα 5 και τη διασύνδεση με την Κύπρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «οι λίγοι κερδίζουν και η πραγματική οικονομία χάνει»
ΣΤ ΠΑΣΟΚ για ενέργεια
6
Κουτσούμπας απαντά στον Μητσοτάκη μέσω ChatGPT για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Το AI βρήκε σε 5 δευτερόλεπτα αυτά που δεν άκουσε»
Ο γγ του ΚΚΕ αντέδρασε στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι η αντιπολίτευση δεν μιλά για το AI, θέτοντας το ερώτημα αν η τεχνολογία θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες ή «τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων»
Κουτσούμπας, ΚΚΕ
5
ΚΥΣΕΑ: Την Πέμπτη το «πράσινο φως» για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» και νέα εξοπλιστικά
Στην συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να εγκριθούν τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα, τα C-390 Millennium, τα UAV V-BAT και Heron, καθώς και τα υποβρύχια Victa
Πύραυλοι
O Γιώργος Βλάχος ανάβει φωτιές στη ΝΔ: Δεν βλέπει αυτοδυναμία και δεν αποκλείει συνεργασία με Σαμαρά – «Όλα μπαίνουν στο τραπέζι μετά τις εκλογές»
Ο βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής δεν αποκλείει το σενάριο αλλαγής ηγεσίας και επαναλαμβάνει τη διαφωνία του για το ασυμβίβαστο βουλευτή - υπουργού
Γιώργος Βλάχος 14