Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Διπλωματικές πηγές: Τον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Διπλωματικές πηγές: Τον Ιανουάριο η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Να αρχίσουν οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο από την ελληνική Βουλή εισηγούνται διπλωματικές πηγές στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή της ΠΓΔΜ κατά την τελική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 9 Ιανουαρίου. «Οι αλλαγές στο Σύνταγμα τους μας ικανοποιούν», έλεγαν επίσης και διαβεβαίωναν ότι δεν θα αφήσουν την κύρωση της Συμφωνίας για την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Έλεγαν επίσης ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εκπονηθεί έως τον Μάιο. Οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν επίσης με βεβαιότητα: «Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για την συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί».

Πάντως σχολιάζοντας αυτές τις θέσεις από το Μαξίμου τόνιζαν ότι το χρονοδιάγραμμα ισχύει όπως έχει τεθεί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου.

Ως προς τις σχέσεις με την Αγκυρα οι διπλωματικές αυτές πηγές σημείωναν πως «δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία» για να προσθέσουν: «Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη».

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι γίνεται προσπάθεια μέσα στον Ιανουάριο να το προλάβουν. Τέλος, για την στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρη: «Ή θα πάρετε Patriot ή S400 με κυρώσεις».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις