Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Δύο ξένοι στην ίδια διαπραγμάτευση! Τεράστιες οι διαφορές Ευρωπαίων και ΔΝΤ για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί διαφωνούν και αυτό… βγαίνει στις ανακοινώσεις τους
– Οι Ευρωπαίοι μιλούν για σημαντική πρόοδο, ενώ το ΔΝΤ δεν αναφέρεται σε “γρήγορη συμφωνία”
– “Πολύ νωρίς για υποθέσεις, χρειάζεται πολύ δουλειά” αναφέρει το Ταμείο

Τελικά οι Ευρωπαίοι δεν τα έχουν βρει με το ΔΝΤ. Το μέτωπο όχι μόνο δεν αρραγές, αλλά δεν υπάρχει καθόλου.

Στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να οδηγηθεί με πλήρη ασφάλεια ο προσεκτικός αναγνώστης των ανακοινώσεων του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, ύστερα από τη λήξη της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον.

Οι μεν ευρωπαϊκοί θεσμοί επικεντρώνονται στη συμφωνία που έχει επέλθει τονίζοντας ότι “ομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεσμεύθηκαν σε πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM”. Και όπως διαπιστώνεται δεν κάνουν καμία αναφορά σε αυτή τη φράση στο ΔΝΤ.

Την αναφορά την κάνουν στην επόμενη παράγραφο στην οποία κάνουν λόγο για πρόγραμμα του ΔΝΤ διαχωρίζοντας έτσι όχι μόνο τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τους στόχους των διαπραγματεύσεων και ακόμα περισσότερο τα προγράμματα λέγοντας “το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα”.

Στη συνέρχεια αφού επισημάνουν ότι “σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και σε μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως από τον χρηματοπιστωτικό τομέα (προφανής αναφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό)”.

Καταλήγουν με την επισήμανση για γρήγορη συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου λέγοντας ότι “νέες επαφές έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement)”.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ όχι μόνο δεν αναφέρεται σε γρήγορη συμφωνία, αλλά αντιθέτως θεωρεί πρόωρη οποιαδήποτε τέτοια αναφορά, ενώ βάζει τον τόνο στην αναγκαιότητα για πολύ δουλειά ως τη συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ αφού παραδέχεται ότι “έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε”.

Συνεχίζει λέγοντας ότι “ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές” για να καταλήξει τονίζοντας ότι “είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολλή δουλειά να γίνει”. Όπως διακρίνεται από το περιεχόμενο και πολύ περισσότερο από το ύφος των δύο ανακοινώσεων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, βρίσκονται σε τελείως διαφορετικές φάσεις, οι συμπτώσεις είναι μικρές, ενώ η προσέγγιση των διαπραγματεύσεων και των αποτελεσμάτων έχουν ελάχιστα κοινά σημεία.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι δύο …ξένοι στην ίδια διαπραγμάτευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε