Τετάρτη, 29 Μαΐ
21oC Αθήνα

Δυο ώρες κατέθετε ο Σταύρος Κοντονής: Εύχομαι να μην υπάρχουν και ποινικές ευθύνες

Δυο ώρες κατέθετε ο Σταύρος Κοντονής: Εύχομαι να μην υπάρχουν και ποινικές ευθύνες

Δίωρη κατάθεση έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, για την υπόθεση της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προανήγγειλε και σε δήλωση του προσερχόμενος για την κατάθεση, ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενος γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψη του επί υπουργίας του και τα οποία, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, συνδέονται με την πορεία της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρωτήθηκε αν βλέπει ποινικές ευθύνες και απάντησε πως εύχεται η εισαγγελική έρευνα να μην ανοίξει πέρα από τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Τι είπε ο Σταύρος Κοντονής πριν καταθέσει 

«Βολές» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προσερχόμενος να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για την υπόθεση της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, μετά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.

Ο Σταύρος Κοντονής, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε «στίγμα» και «όνειδος» για την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την επίμαχη διάταξη. «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. 

Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων.

Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας.

Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα» τόνισε ο Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως «σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα. Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμίας νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων.

Δεύτερον, διότι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνεις, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση. Τρίτον, εκτός από εμένα διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών έχει μιλήσει και η GRECO, δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία.

Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή (για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε; Αυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις