Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έφη Αχτσιόγλου για εργασιακά: “Βελτιώνουμε την καθημερινότητα”

εργασιακά

“Ασπίδα προστασίας” ύψωσε η Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, του οποίου η επεξεργασία ξεκίνησε. Τι ανέφερε η υπουργός Εργασίας.

«Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο από την κρίση μέχρι σήμερα το οποίο είναι αμιγώς προστατευτικό για τους εργαζόμενους και απαντά σε πάγια αιτήματα της εργασίας». Αυτό ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εργασιακά. Επιτροπή που ξεκίνησε να επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου της για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.

Έφη Αχτσιόγλου για εργασιακά: “Βελτίωση της καθημερινότητας για χιλιάδες εργαζομένους”

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στην επί της αρχής συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου υπογράμμισε πως: “Το νομοσχέδιο αυτό φέρει έναν αξιακό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του ιδιωτικού τομέα και των ΑμεΑ”. Ακόμη εκτίμησε ότι «θα βελτιωθεί η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους». Κι αυτό καθώς πίσω από κάθε διάταξη υπάρχει και μια ανθρώπινη περίπτωση της πραγματικής ζωής.

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου απέρριψε τις αιτιάσεις των εισηγητών και βουλευτών της αντιπολίτευσης λέγοντας αυτές εδράζονται σε δύο επιχειρήματα. Από τη μια λέτε ότι το νομοσχέδιο αυτό: «Είναι ένα προπέτασμα καπνού και δεν επιφέρει τίποτα και δεν απαντά σε κανένα πρόβλημα και είναι διατάξεις χωρίς αντίκρισμα. Εμείς πιστεύουμε ότι πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν καθημερινές ιστορίες εργαζομένων. Και δημιουργήθηκαν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με φορείς καθώς έχουμε δει εργαζόμενους που εγκλωβιζόντουσαν σε επιχειρήσεις που δεν πλήρωναν».

Κριτική… μέρος δεύτερο

Η δεύτερη κριτική που ακούστηκε από την αντιπολίτευση και κυρίως από τη ΝΔ είναι κριτική μια κριτική που γίνεται με βάση πρωτοσέλιδων». Και αναρωτήθηκε:

«Ποιος διέλυσε τους μισθούς. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο Αυτή την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται. Παρουσιάζεται μια αύξηση στους μισθούς σε βάση τα στοιχεία του τριμήνου ενώ και η ανεργία από 26,8% που την παράλαβε την έχουμε φτάσει στο 21%.

Εσείς εξομοιώσατε τον κατώτερο μισθό με αυτό τον κατώτερο της μερικής απασχόλησης. Καταργήσατε 200 θέσεις από το ΣΕΠ. Εμείς σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουμε δημιουργήσει μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠ του ΕΦΚΑ. Επίσης των ΔΟΥ και της οικονομικής αστυνομίας.

Στρέφουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας. Όπως χρήματα από το ΕΣΠΑ στην ενίσχυση με προσωπικό του ΣΕΠ, στην σταθεροποίηση της εργασία προς όφελος των εργαζομένων. Και με παρεμβάσεις στην πράξη υπέρ της νομιμότητας».

Η στάση της αντιπολίτευσης για τα εργασιακά

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «δεν ισχυρίζομαι ότι τα λύνει όλα τα προβλήματα της εργασίας». Αλλά «είναι μια βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και για μας έχει τεράστια αξία…».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν εκφράσει διαφωνίες για ορισμένες διατάξεις. Έχουν δηλώσει όμως, πως υπάρχουν και πολλές που θα ψηφίσουν. Ενδεικτικό είναι ότι οι εισηγητές της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως επί της αρχής «επιφυλάσσονται» για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια , ενώ και το ΚΚΕ δήλωσε πως ψηφίζει «παρών».

Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο αυτό είναι μια συρραφή από ευνοϊκά μέτρα προκειμένου να πάει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ.

Το απόγευμα θα διεξαχθεί η ακρόαση φορέων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις