Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Έφτασαν και τα… διαφορετικά Θεοφάνεια: Χωρίς ρίψη σταυρού και με αυστηρο περιορισμό οι εκκλησίες

Έφτασαν και τα… διαφορετικά Θεοφάνεια: Χωρίς ρίψη σταυρού και με αυστηρο περιορισμό οι εκκλησίες

Μετά τα διαφορετικά Χριστούγεννα και τη διαφορετική Πρωτοχρονιά, ήρθαν και τα διαφορετικά Θεοφάνεια. Συμβιβασμός Εκκλησίας και κυβέρνησης για να γίνουν λειτουργίες με πιστούς. Κρίνει πολλά τοεπόμενο 10ήμερο για το lockdown.

Σε συμβιβασμό οδηγήθηκαν κυβέρνηση και Εκκλησία για τα Θεοφάνεια καθώς η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το πρωί λειτούργησε εκτονωτικά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η Εκκλησία οφείλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά, από την άλλη πλευρά, τον διαβεβαίωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κοινός τόπος.

Έτσι, βρέθηκε μια μέση λύση που αποτυπώθηκε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους Μητροπολίτες, με την οποία τούς ζητεί να τηρήσουν τα μέτρα και να λειτουργήσουν με τον καθορισμένο ανώτατο αριθμό πιστών – όπως συνέβη, δηλαδή, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Επίσης, τους ζητεί ν’ αποφύγουν τελετές ρίψης του σταυρού σε εξωτερικό χώρο, όπως θα πράξει και ο ίδιος και δεν θα μεταβεί τελικώς για τον αγιασμό των υδάτων στο Μοσχάτο.

Ο συμβιβασμός της κυβέρνησης

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση – όπως προφανώς διαμηνύθηκε από τον πρωθυπουργό στο τετ-α-τετ με τον κ. Ιερώνυμο – δεσμεύτηκε ότι δεν θα στείλει τα… ΜΑΤ στις εκκλησίες, αλλά, την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρο πως καθιστά τους ιεράρχες υπεύθυνους για την τήρηση των μέτρων. Το σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει, άλλωστε, ήπια αστυνόμευση των ιερών και των μητροπολιτικών ναών, ενώ το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στην Αλίαρτο Βοιωτίας στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς η υπερμετάδοση του ιού στην περιοχή εκτιμάται πως προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να πείσει τους ιεράρχες ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουσή μαζί τους είναι ότι η απόφαση για το σκληρό lockdown υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μην υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπορέσουν έτσι ν’ ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα κανονικά τα σχολεία, τα οποία εξακολουθούν ν’ αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Το επόμενο 10ήμερο κρίνει πολλά

Ενδιαφέρον έχει πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, τότε από τη Δευτέρα θ’ ανοίξουν ξανά και τα εμπορικά καταστήματα, αλλά μόνο με τη μέθοδο του click away – όπως λειτούργησαν, δηλαδή, κατά την εορταστική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο των επομένων ημέρων. Υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θ’ αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι πάντως και τόσο ενθαρρυντικά. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν πάνω από το όριο των 400, ενώ τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σχεδόν χθες, με το 1/3 αυτών να καταγράφεται στην Αττική. Σημειώνεται ότι ήδη αποφασίστηκε η παράταση του τοπικού lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη, καθώς και η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε περιοχές της Σητείας και της Ροδόπης.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τακτική σύσκεψη που πραγματοποιείται για την επιχείρηση «Ελευθερία» στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Όπως έγινε γνωστό, έως εκείνη τη στιγμή είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι και στόχος παραμένει ο εμβολιασμός περισσότερων από 200.000 ανθρώπων έως τα τέλη Ιανουαρίου, με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού – αρχής γενομένης από τους ηλικιωμένους – να ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, από τις 11 Ιανουαρίου – δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα – αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις