Πολιτική

Δημοψήφισμα: Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή δυο πολιτών κατά της διεξαγωγής του

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή δυο πολιτών κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το μεθαυριανό δημοψήφισμα. Κατά συνέπεια διεξάγεται κανονικά την ερχόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα.

Την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρωην συμβουλος Επικρατείας Σπύρος Νικολάου και ο μηχανικός Δημήτριος Μανάου, ενώ υπάρχαν παρεμβάσεις αντιλόγου από 17 δικηγόρους (Θαν. Καμπαγιάννης, Κωστας Παπαδάκης, Γιαννης Ραχιώτης, Γ. Κοκκας ως εκπρόσωπος του κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας ) που ζητούν να γινει κανονικά το δημοψηφισμα.

Ο Δημ. Σκαλτσούνης, σύμβουλος Επικρατείας, ανέπτυξε την εισήγησή του προς την Ομομέλεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρινει κυβερνητικές πράξεις. Από την πλευρά του ο αιτών Σπύρος Νικολάου ανέφερε:

– Το δημοψηφισμα νοείται ως εκδήλωση της συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμορφωση του κυβερνητικού έργου. Η αντιληψη στις προηγμένες κοινωνίες έχει αλλάξει. Θα πρέπει να γινεται με προυποθεσεις και συγκεκριμένους όρους. Πρόκειται για διοικητική πραξη της διοικητικής εξουσίας και μόνο. Αρα όπως γινεται παραδεκτή και κρίνεται απο σας μια κυβερνητική πράξη της κυβέρνησης που περνάει απο τη Βουλή έτσι και τώρα πρέπει να γινει παραδεκτή η αιτηση και να κριθεί απο το δικαστήριο. Ειναι η ίδια αντιληψη που επικρατεί σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν παραπέμψετε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) σημαίνει πως εθελοτυφλούμε αφού η αποφαση θα εκδοθεί μετά απο 3 μήνες.

Απο την πλευρά της η δικηγόρος κα Μαρούπα που παρενέβη υπέρ της αποφασης του υπουργικού Συμβουλιου επισήμανε:
πως πρέπει να ακουστεί η βουληση του ελληνικου λαού προσθέτοντας πως : “Εχουμε βιώσει 6 χρονια με κυβερνήσεις που νομοθετουν σε βάρος του ελληνικούν λαού, ανεξαρτητα απο τη βούλησή του. Ηρθε η ωρα να σηκωθούμε απο τον καναπέ και να αποφασισουμε για τις ζωές μας”.  Στο τέλος η δικηγόρος κατέληξε πως” το ερωτημα ειναι αν υφισταται η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα”.

Άλλοι παρεμβαίνοντες υπερ του δημοψηφισματος ανεφεραν επισης πως “δεν ειναι αναρμοδιο το δικαστηριο γιατι θα ειναι σα να πρέπει να κρινει κάθε φορά μια εγκλογική διαδικασία” και πρόσθεσαν πως “το ερώτημα δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα αλλά συνολικά την κοινωνική, οικονομιξη ζωή των πολιτών”.

Από την πλευρά του Δημοσίου τονίστηκε κυρίως το απαράδεκτο της αιτήσεως καθώς απόφαση και το προεδρικό διαταγμα αποτελούν κυβέρνητική πράξη και όπως αναφέρετι και σε σειρά αποφασεων του δικαστηρίου δεν υπόκειται σε κρίση του ΣτΕ. Όπως τόνισαν Αρμοδιότητα για κυρος του δημοψηφισματος εχει το Ανωτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο τέλος της διαδικασίας ο Πρόεδρος τόνισε : “Η κρισιμότητα των στιγμών επιβαλλει άμεση ληψη αποφάσεως. Θα αποσυρθούμε και η αποφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρων. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικα σε αυτη την αίθουσα..”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσίπρας: Το «μεγάλο κόλπο» στη ΔΕΗ θα κοστίσει στον Έλληνα όσο πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί
Με έκπληξη διαβάσαμε, την κυνική δήλωση της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι είναι καλή ευκαιρία να επενδύσουν τα χρήματα τους στην εταιρεία γιατί η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλή!
Αλέξης Τσίπρας 7
Το παρασκήνιο της επιλογής Βαρδακαστάνη στη θέση του γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ - Οι κινήσεις Ανδρουλάκη πριν την κάλπη
Κεντρικό ρόλο το επόμενο διάστημα, θα έχει ο νέος Γραμματέας Γιάννης Βαρδακαστάνης, ένας άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναγνώρισε τη συστηματική δουλειά που οδήγησε στην επιτυχία του Συνεδρίου
Ανδρουλάκης και Βαρδακαστάνης
Άδωνις Γεωργιάδης: «Βαρέθηκα να με κατηγορούν ότι δεν σέβομαι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» – Η απάντηση του στις δηλώσεις Κοβέσι
«Η κα Κοβέσι στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης 18
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή, πολυεπίπεδη συμμαχία
«Η Ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Σχέση που υπογράψαμε πριν από λίγες ώρες, είναι μια ευρεία στρατηγική συμφωνία που αναβαθμίζει και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις» γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ