Πολιτική

Δημοψήφισμα: Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή δυο πολιτών κατά της διεξαγωγής του

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή δυο πολιτών κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το μεθαυριανό δημοψήφισμα. Κατά συνέπεια διεξάγεται κανονικά την ερχόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα.

Την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρωην συμβουλος Επικρατείας Σπύρος Νικολάου και ο μηχανικός Δημήτριος Μανάου, ενώ υπάρχαν παρεμβάσεις αντιλόγου από 17 δικηγόρους (Θαν. Καμπαγιάννης, Κωστας Παπαδάκης, Γιαννης Ραχιώτης, Γ. Κοκκας ως εκπρόσωπος του κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας ) που ζητούν να γινει κανονικά το δημοψηφισμα.

Ο Δημ. Σκαλτσούνης, σύμβουλος Επικρατείας, ανέπτυξε την εισήγησή του προς την Ομομέλεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρινει κυβερνητικές πράξεις. Από την πλευρά του ο αιτών Σπύρος Νικολάου ανέφερε:

– Το δημοψηφισμα νοείται ως εκδήλωση της συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμορφωση του κυβερνητικού έργου. Η αντιληψη στις προηγμένες κοινωνίες έχει αλλάξει. Θα πρέπει να γινεται με προυποθεσεις και συγκεκριμένους όρους. Πρόκειται για διοικητική πραξη της διοικητικής εξουσίας και μόνο. Αρα όπως γινεται παραδεκτή και κρίνεται απο σας μια κυβερνητική πράξη της κυβέρνησης που περνάει απο τη Βουλή έτσι και τώρα πρέπει να γινει παραδεκτή η αιτηση και να κριθεί απο το δικαστήριο. Ειναι η ίδια αντιληψη που επικρατεί σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν παραπέμψετε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) σημαίνει πως εθελοτυφλούμε αφού η αποφαση θα εκδοθεί μετά απο 3 μήνες.

Απο την πλευρά της η δικηγόρος κα Μαρούπα που παρενέβη υπέρ της αποφασης του υπουργικού Συμβουλιου επισήμανε:
πως πρέπει να ακουστεί η βουληση του ελληνικου λαού προσθέτοντας πως : “Εχουμε βιώσει 6 χρονια με κυβερνήσεις που νομοθετουν σε βάρος του ελληνικούν λαού, ανεξαρτητα απο τη βούλησή του. Ηρθε η ωρα να σηκωθούμε απο τον καναπέ και να αποφασισουμε για τις ζωές μας”.  Στο τέλος η δικηγόρος κατέληξε πως” το ερωτημα ειναι αν υφισταται η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα”.

Άλλοι παρεμβαίνοντες υπερ του δημοψηφισματος ανεφεραν επισης πως “δεν ειναι αναρμοδιο το δικαστηριο γιατι θα ειναι σα να πρέπει να κρινει κάθε φορά μια εγκλογική διαδικασία” και πρόσθεσαν πως “το ερώτημα δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα αλλά συνολικά την κοινωνική, οικονομιξη ζωή των πολιτών”.

Από την πλευρά του Δημοσίου τονίστηκε κυρίως το απαράδεκτο της αιτήσεως καθώς απόφαση και το προεδρικό διαταγμα αποτελούν κυβέρνητική πράξη και όπως αναφέρετι και σε σειρά αποφασεων του δικαστηρίου δεν υπόκειται σε κρίση του ΣτΕ. Όπως τόνισαν Αρμοδιότητα για κυρος του δημοψηφισματος εχει το Ανωτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο τέλος της διαδικασίας ο Πρόεδρος τόνισε : “Η κρισιμότητα των στιγμών επιβαλλει άμεση ληψη αποφάσεως. Θα αποσυρθούμε και η αποφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρων. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικα σε αυτη την αίθουσα..”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μπρα ντε φερ» ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα μετά τα πυρά του προέδρου της ΕΛΑΣ: Ο «χρυσός χορηγός» του Μητσοτάκη έχει πια αποκαλυφθεί
«Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την πολιτική αλλαγή σε πείσμα των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα και των συμφερόντων που τους στηρίζουν» σημειώνει ακόμη η Χαριλάου Τρικούπη
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης
Υπουργείο Εργασίας σε Τσουκαλά: Η παρούσα κυβέρνηση είναι εκείνη που αποκατέστησε τις σημαντικές αδικίες του νόμου Τσίπρα – Κατρούγκαλου
Όλοι οι συνταξιούχοι έλαβαν τουλάχιστον το 50% της αύξησης, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2027 θα λάβουν στην τσέπη ολόκληρη την αύξηση που αναλογεί στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους
Η Νίκη Κεραμέως
Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Επιτροπή της ΕΛΑΣ: «Ρεύμα νίκης» απέναντι στη ΝΔ – Πυρά για ακρίβεια, σκάνδαλα και «λευκή επιταγή» στις ΗΠΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το κυβερνητικό αφήγημα της σταθερότητας και της τρίτης τετραετίας χάνει έδαφος, επικαλούμενος την ακρίβεια, την αβεβαιότητα για τον χειμώνα
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛΑΣ
Βουλή: Άγριος καβγάς μεταξύ Σοφίας Βούλτεψη και Έλενας Ακρίτα – «Δεν θα μου μιλάτε εμένα για Χούντες», «θα τα κρεμάσουμε στα μανταλάκια»
Αιτία για την ένταση, η τήρηση του χρόνου ομιλίας και ο κανονισμός της Βουλής με τη βουλευτή της ΝΔ και τη συνάδελφό της του ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν κατηγορίες
Σοφία Βούλτεψη, Έλενα Ακρίτα 10