Πολιτική

Δημοψήφισμα: Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή δυο πολιτών κατά της διεξαγωγής του

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή δυο πολιτών κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το μεθαυριανό δημοψήφισμα. Κατά συνέπεια διεξάγεται κανονικά την ερχόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα.

Την αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος υπέβαλλε ο δικηγόρος και πρωην συμβουλος Επικρατείας Σπύρος Νικολάου και ο μηχανικός Δημήτριος Μανάου, ενώ υπάρχαν παρεμβάσεις αντιλόγου από 17 δικηγόρους (Θαν. Καμπαγιάννης, Κωστας Παπαδάκης, Γιαννης Ραχιώτης, Γ. Κοκκας ως εκπρόσωπος του κινήματος Αμεσης Δημοκρατίας ) που ζητούν να γινει κανονικά το δημοψηφισμα.

Ο Δημ. Σκαλτσούνης, σύμβουλος Επικρατείας, ανέπτυξε την εισήγησή του προς την Ομομέλεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρινει κυβερνητικές πράξεις. Από την πλευρά του ο αιτών Σπύρος Νικολάου ανέφερε:

– Το δημοψηφισμα νοείται ως εκδήλωση της συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμορφωση του κυβερνητικού έργου. Η αντιληψη στις προηγμένες κοινωνίες έχει αλλάξει. Θα πρέπει να γινεται με προυποθεσεις και συγκεκριμένους όρους. Πρόκειται για διοικητική πραξη της διοικητικής εξουσίας και μόνο. Αρα όπως γινεται παραδεκτή και κρίνεται απο σας μια κυβερνητική πράξη της κυβέρνησης που περνάει απο τη Βουλή έτσι και τώρα πρέπει να γινει παραδεκτή η αιτηση και να κριθεί απο το δικαστήριο. Ειναι η ίδια αντιληψη που επικρατεί σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν παραπέμψετε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) σημαίνει πως εθελοτυφλούμε αφού η αποφαση θα εκδοθεί μετά απο 3 μήνες.

Απο την πλευρά της η δικηγόρος κα Μαρούπα που παρενέβη υπέρ της αποφασης του υπουργικού Συμβουλιου επισήμανε:
πως πρέπει να ακουστεί η βουληση του ελληνικου λαού προσθέτοντας πως : “Εχουμε βιώσει 6 χρονια με κυβερνήσεις που νομοθετουν σε βάρος του ελληνικούν λαού, ανεξαρτητα απο τη βούλησή του. Ηρθε η ωρα να σηκωθούμε απο τον καναπέ και να αποφασισουμε για τις ζωές μας”.  Στο τέλος η δικηγόρος κατέληξε πως” το ερωτημα ειναι αν υφισταται η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα”.

Άλλοι παρεμβαίνοντες υπερ του δημοψηφισματος ανεφεραν επισης πως “δεν ειναι αναρμοδιο το δικαστηριο γιατι θα ειναι σα να πρέπει να κρινει κάθε φορά μια εγκλογική διαδικασία” και πρόσθεσαν πως “το ερώτημα δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα αλλά συνολικά την κοινωνική, οικονομιξη ζωή των πολιτών”.

Από την πλευρά του Δημοσίου τονίστηκε κυρίως το απαράδεκτο της αιτήσεως καθώς απόφαση και το προεδρικό διαταγμα αποτελούν κυβέρνητική πράξη και όπως αναφέρετι και σε σειρά αποφασεων του δικαστηρίου δεν υπόκειται σε κρίση του ΣτΕ. Όπως τόνισαν Αρμοδιότητα για κυρος του δημοψηφισματος εχει το Ανωτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο τέλος της διαδικασίας ο Πρόεδρος τόνισε : “Η κρισιμότητα των στιγμών επιβαλλει άμεση ληψη αποφάσεως. Θα αποσυρθούμε και η αποφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρων. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικα σε αυτη την αίθουσα..”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων – Χαμόγελα, selfies και «high five» με μαθητές 
Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους ανανεωμένους χώρους του σχολείου βλέποντας τις εργασίες και τις βελτιώσεις που έχουν υλοποιηθεί τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στους χώρους υγιεινής
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων 2026 17
Η ΕΛ.Α.Σ. μετά τη ΔΕΘ περνά στη δεύτερη φάση: Οικονομία, ψηφοδέλτια και κάλπη στο προσκήνιο
Με την ΕΛ.Α.Σ. στη δεύτερη θέση, ο πρώην πρωθυπουργός περνά από τις εξαγγελίες στην οργανωτική και εκλογική προετοιμασία - Η μάχη της αξιοπιστίας, τα ψηφοδέλτια και η δύσκολη σχέση με το ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 11
Πώς «διαβάζει» το Μέγαρο Μαξίμου τη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ – Πού ποντάρει για υψηλές «πτήσεις» στην κάλπη
Τα στελέχη της κυβέρνησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα για το ότι η απήχηση θα μεγαλώσει όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Κυριάκος Μητσοτάκης 22
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης για το δείπνο της UNESCO – Καλεσμένη και η Άννα Βίσση
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσία της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη σημαντική εκδήλωση της UNESCO
(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 38
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030»
Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «ένα συνεκτικό σχέδιο για καλύτερα εισοδήματα, ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη»
Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στα πλαίσια της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
6