Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ντέλια Βελκουλέσκου: Η Ρουμάνα που λάτρεψαν να… μισούν οι Κύπριοι

Ντέλια Βελκουλέσκου: Η Ρουμάνα που λάτρεψαν να… μισούν οι Κύπριοι

Η Ντέλια Βελκουλέσκου μετά την Κύπρο ετοιμάζεται να… “τυραννήσει” και τους Έλληνες, αφού θα είναι η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, που επιστρέφει στην Αθήνα.

Γεννήθηκε το 1975 ως Ντέλια Μοράου. Η ενασχόλησή της με τα οικονομικά της Ελλάδας δεν είναι ο μοναδικός “δεσμός” της κας Βελκουλέσκου με τη χώρα μας. Το όνομά της (Ντέλια) επιλέχθηκε από τους γονείς της, που αγαπούσαν την αρχαία Ελλάδα και παραπέμπει στη Δηλία και την Αρτέμιδα.

Φοίτησε σε… “καλό” σχολείο του Βουκουρεστίου και το 1992 τελείωσε το λύκειο Γκεόργκε Λαζάρ. Ήταν τόσο καλή μαθήτρια που πήρε υποτροφία και άφησε τη Ρουμανία για να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Το 1997 πήρε το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο Ουίλσον.


Παρά το γεγονός πως παντρεύτηκε σχετικά μικρή τον διακεκριμένο επιστήμονα Βίκτορ Δρακουλέσκου (έναν από τους διασημότερους και πιο διακεκριμένους της Ρουμανίας), με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά, την καριέρα της ως οικονομολόγος δεν την εγκατέλειψε ποτέ.

Από το 2002 έως το 2011 έγραψε 14 μελέτες. Η Βελκουλέσκου έχει εξειδικευτεί σε θέματα μακροοικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Η Βελκουλέσκου θεωρείται ο… ιθύνων νους της πρόβλεψης στο Μνημόνιο 2 για την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων!


Φημίζεται για το σκληρό της στυλ. Θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Στην Κύπρο, βέβαια έχουν να θυμούνται το… σκληρό της πρόσωπο, εξ ου και το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».


Δεν είναι λίγες οι αναφορές για τους… καυγάδες της με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου» φέρεται να είχε ο Κύπριος πρόεδρος στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις 24 Μαρτίου του 2013, λίγες μέρες πριν από το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο. Υπάρχουν πληροφορίες πως πάνω στα νεύρα του πέταξε και μια καρέκλα!

Στην… ιστορία έχει μείνει και ένας τσακωμός με την πρώην υπουργό Εργασίας της Κύπρου, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η Βελκουλέσκου είχε πει ότι πρέπει οι μισθοί να μειωθούν και να φτάσουν σε επίπεδα Ρουμανίας. Και τότε η Κύπρια υπουργός απάντησε: «Γι’ αυτό γεμίσαμε μετανάστες από την χώρα σας».

Η Ντέλια Βελκουλέσκου φαίνεται πάντα απρόσιτη. Φορά πάντα ταγιέρ και “σπάει” τη μονοτονία με πολύχρωμα φουλάρια. Ούτε το κούρεμά της «προδίδει» πως μιλάμε για μια γυναίκα μόλις 40 ετών. Σκούρα καστανά μαλλιά, αυστηρό καρέ το κούμεμά της.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε