Πολιτική

Βαρουφάκης: Τα 6 του ναι στο “Όχι” του δημοψηφίσματος

Με μια ανάρτηση στο προσωπικό blog του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνει για το δημοψήφισμα της Κυριακής «ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ - σε 6 σύντομα σημεία».

Το κείμενο που ανήρτησε ο υπουργός έχει ως εξής:

1. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

2. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

3. To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

4. Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την… δική της «τελική» πρόταση.

5. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη.

6. Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δίκη για τα Τέμπη: Οι αστοχίες οφείλουν να έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Απριλίου, να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ελεύθερη
Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές...
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργείο Εξωτερικών για επιθέσεις σε χριστιανική κοινότητα στη Συρία: Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση
Η Αθήνα ζητεί την ταχεία υλοποίηση έρευνας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ειρηνική και συμπεριληπτική μετάβαση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Σύρων
Υπουργείο Εξωτερικών
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή: Αδιανόητο το Ιράν να θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα
Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι πολλά ελληνικά πλοία βρίσκονται εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ασφάλεια για τα πλοία και τα πληρώματα τους
Γιώργος Γεραπετρίτης 30
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Καθαρό «όχι» στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, χωρίς μεγάλες εντάσεις η δεύτερη ημέρα
Οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών και πρώην προέδρων κινήθηκαν στον άξονα της πολιτικής αυτονομίας, ενώ οι καταστατικές αλλαγές προκάλεσαν ηπιότερες από τις αναμενόμενες αντιδράσεις
Ανδρουλάκης και Δούκας
10