Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παππά και Καλογρίτσα πρότεινε η εισαγγελέας

Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παππά και Καλογρίτσα πρότεινε η εισαγγελέας

«Δεν προέκυψε η διάπραξη της παράβασης καθήκοντος από τον Νίκο Παππά» τόνισε η κυρία Σμυρλή, η οποία περιέγραψε στην πρόταση της με τα μελανότερα χρώματα την στάση του Χρήστου Καλογρίτσα, για τον οποίο επίσης εισηγήθηκε την απαλλαγή του για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.

Η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου επισήμανε πως ο συγκατηγορούμενος του Νίκου Παππά, Χρήστος Καλογρίτσας «δεν ήταν άβουλος μπροστινός όπως ειπώθηκε».

Μάλιστα, η κυρία Σμυρλή τόνισε πως «είχε όνειρο να κάνει τηλεοπτικό σταθμό. Να γίνει ο νέος Μπόμπολας. Οι πιέσεις Καλογρίτσα προς τραπεζικά στελέχη ήταν σε τέτοιο σημείο που τα απειλούσε. Αυτό δε συνάγει με το αφήγημα ότι μόνο το όνομα του θα έδινε και τα άλλα όλα θα τα φρόντιζε ο Παππάς. Ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε πως καμία παρέμβαση δεν έγινε από Παππά υπέρ Καλογρίτσα.

Δική του επιθυμία και επιχειρηματική απόφαση ήταν να στραφεί για απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Δεν κατέβαλε χρήματα πρώτης δόσης και κηρύχθηκε έκπτωτος. Δεν προκύπτει η πλήρης αφοσίωση στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προέκυψε είχε επαφές με άλλα κόμμα. Είχε επιχειρηματικά συνεργασία με πρόσωπα από άλλα κόμματα (πχ Θεοδωρικάκος). Ανέφερε τα περί εμπλοκής Παππά όταν προέκυψαν οι δυσκολίες για την καταβολή των 3 εκ ευρώ στη CCC. Ο κ. Παππάς ενθάρρυνε τις συνεργασίες.

Ο Νίκος Παππάς τήρησε τους όρους απαραβίαστα. Έμενε ακλόνητος. Λόγω ποσού θα δικαιολογείτο η καταβολή κι άλλων δόσεων. Όχι μόνο δεν τον ευνόησε τον Καλογρίτσα αλλά η εταιρεία δεν μπόρεσε να καταβάλει την δόση και έμεινε εκτός διαγωνισμού. Τηρουμένων των αναλογιών, η αφετηρία και το τέρμα αυτής της υπόθεσης, δεν είναι εάν προέβη σε παράβαση Παππά, πίσω από αυτό βρίσκεται μεγάλο οικονομικό συμφέρον, τα 3 εκ ευρώ, τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας δε θέλει να απολέσει, ακόμα και με το να βρεθεί κατηγορούμενος».

Η εισαγγελική λειτουργός αμφισβήτησε και όσα κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα,η Ευθαλία Διαμαντή, η οποία είχε καταθέσει στο δικαστήριο και είχε μιλήσει για «φακέλους με χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα».

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση. Επέλεξε να αναφερθεί σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να τα πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας (σ.σ. εννοεί τις αναφορές της μάρτυρα για χρήματα προς το ΣΥΡΙΖΑ). Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα»

Δηλώσεις δικηγόρων

Ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος του Νίκου Παππά, τόνισε : «Με μια εξαιρετική κατά περιεχόμενο , αθωωτική πρόταση , οι εισαγγελείς του Ειδικού Δικαστηρίου αποδόμησαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κατεδάφισαν το αφήγημα όσων μεθόδευσαν την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά».

Ο έτερος δικηγόρος του Νίκου Παππά, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος τόνισε : «Η Πρόταση των 2 Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του.

Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».

Ο Γιάννης Ματζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά τόνισε πως «με τη σημερινή ειδικώς αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρου 86 παρ. 4 Σ, κ. Ολγας Σμυρλή, κονιορτοποιήθηκε πλήρως το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, σε όλα τα
σημεία του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αξιολογήσουν με τη δέουσα προσοχή την απολύτως εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση με αυστηρώς νομικά κριτήρια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις