Πολιτική

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για κυβερνητική εναλλακτική, τα ψηφοδέλτια και το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός στήνει κομματικό μηχανισμό, κλείνει την πόρτα σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά ανοιχτά για κυβερνητική προοπτική
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ώρα που στην Κουμουνδούρου αναζητούν ακόμη τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ), στην Αμαλίας ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη τον αέρα αρχηγού κόμματος που βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά.

Η πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την ίδρυση της ΕΛΑΣ, η σημερινή πρεμιέρα της «σκιώδους κυβέρνησης» και η αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συνθέτουν ένα τριήμερο υψηλού πολιτικού συμβολισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να εκπέμψει ένα μήνυμα: ότι το νέο κόμμα του βρίσκεται πλέον στη φάση της συγκρότησης κυβερνητικής εναλλακτικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος επέλεξε να σφραγίσει δημόσια το «διαζύγιο» με το πολιτικό παρελθόν του. «Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει», δήλωσε στον Alpha, κάνοντας λόγο για «έναν νέο κύκλο με νέο κόμμα, νέα πρόσωπα, ίδιες αξίες αλλά διαφορετική αντίληψη για το πώς κάνουμε πολιτική».

Και το timing των δηλώσεων δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί συμπτωματικό. Η συνέντευξη μεταδόθηκε σχεδόν παράλληλα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελίχθηκε για ακόμα μια φορά σε πεδίο σοβαρών εσωκομματικών τριβών. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε ένα κόμμα που οργανώνεται, στελεχώνεται και σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα με fast track ρυθμούς.

Από την ίδρυση στην κυβερνησιμότητα

Στην Αμαλίας γνωρίζουν ότι το πρώτο στοίχημα είναι να αποδείξουν πως η ΕΛΑΣ δεν είναι απλώς το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ένας πολιτικός οργανισμός με δομές, στελέχη και φιλοδοξία εξουσίας.

«Το γεγονός ότι μέσα σε 26 μέρες από την ίδρυσή μας είμαστε σε θέση να έχουμε δεκάδες χιλιάδες μέλη, ένα Εθνικό Συμβούλιο 350 μελών και μια ισχυρή ομάδα 50 προσωπικοτήτων είναι από μόνο του μια δήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και έδωσε ο ίδιος το πολιτικό περιεχόμενο: «Δήλωση ετοιμότητας για ισχυρή και ουσιαστική αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα και δήλωση κυβερνησιμότητας».

Η λέξη μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση από το αν η ΕΛΑΣ μπορεί να καταγράψει ένα καλό εκλογικό ποσοστό στο αν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. «Θέλουμε να είμαστε κυβερνώσα Αριστερά και όχι Αριστερά της διαμαρτυρίας», επεσήμανε.

Πρόκειται για τη φράση που συμπυκνώνει το πολιτικό σχέδιο του νέου κόμματος.

Η πρεμιέρα των οργάνων

Η επίσημη πρώτη των τομεαρχών στο Grand Hyatt και η αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αποτελούν τους δύο επόμενους σταθμούς αυτού του σχεδίου.

Στην πραγματικότητα, η σημερινή συνεδρίαση, στις 12:00, λειτουργεί ως η πρώτη δημόσια εικόνα της νέας task force του Αλέξη Τσίπρα. Είναι η ομάδα στελεχών που θα εκπροσωπήσει την ΕΛΑΣ στην πολιτική αντιπαράθεση, στις περιοδείες, στις δημόσιες παρεμβάσεις και εν τέλει στα ψηφοδέλτια.

Αύριο, Σάββατο (27.06.2026), το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει χαρακτήρα άτυπου ιδρυτικού συνεδρίου. Εκτός από την επικύρωση των οργανωτικών αποφάσεων, ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης περιόδου, θα εισηγηθεί τη σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής και θα δώσει το πολιτικό στίγμα της παράταξης για τους επόμενους μήνες.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί η εικόνα ενός κόμματος που διαθέτει πλήρη οργάνωση, από την κορυφή μέχρι την τελευταία εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Τα ψηφοδέλτια και οι βουλευτές

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις, καθώς η ηγεσία της ΕΛΑΣ θέλει να βγει στο πεδίο με όσο το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα για τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος της εκλογικής μάχης.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει άμεσα και τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν έτοιμοι να παραιτηθούν από τις έδρες τους και να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ μάλλον θα πρέπει να βάλουν λίγο φρένο, καθώς η ανακοίνωση των νέων οργάνων και των τομεαρχών δημιουργεί νέα δεδομένα.

Όπως σημειώνουν από την Αμαλίας, η παραίτηση ενός βουλευτή και η ένταξή του στην ΕΛΑΣ δεν συνοδεύεται από καμία πολιτική εγγύηση. Το αντίθετο. Το προβάδισμα φαίνεται να το έχουν τα στελέχη που έχουν ήδη αναλάβει κομματικό ρόλο και συμμετέχουν στην οικοδόμηση του νέου φορέα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Δεν έχουμε ρεζερβέ θέσεις για κανέναν. Για όλα μας τα μέλη θα υπάρχει ισότιμη μεταχείριση», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΛΑΣ δεν θα λειτουργήσει με λογικές πολιτικής κληρονομιάς.

Τσίπρας: «Δεν ιδρυθήκαμε για να συγκολλήσουμε θραύσματα»

Ακόμη πιο αποκαλυπτική για τις προθέσεις του υπήρξε η τοποθέτησή του για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
«Θα μπορούσε να είναι εύκολη λύση για μένα είτε να γυρίσω από εκεί που έφυγα είτε να επιδιώξω τη συγκόλληση των θραυσμάτων του χώρου», είπε.

Και αμέσως μετά έδωσε το στίγμα της στρατηγικής του: «Δεν ιδρυθήκαμε για να συγκολλήσουμε θραύσματα».
Η αποστροφή αυτή αντιμετωπίζεται από αρκετά στελέχη ως η πιο καθαρή διατύπωση μέχρι σήμερα της φιλοδοξίας του πρώην πρωθυπουργού να αφήσει πίσω του όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά το μοντέλο ανασύνθεσης της παραδοσιακής Αριστεράς.

Το μήνυμα είναι ότι η ΕΛΑΣ δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο υποδοχής πολιτικών προσφύγων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, αλλά να εμφανιστεί ως κάτι καινούργιο και να αγγίξει και άλλα ακροατήρια.

Ωστόσο, ακριβώς έναν μήνα μετά την επίσημη παρουσίαση της ΕΛΑΣ από τον Αλέξη Τσίπρα στο Θησείο, το νέο κόμμα δείχνει να περνά από τη φάση της πολιτικής διακήρυξης στη φάση της πολιτικής διεκδίκησης, με τον πρώην πρωθυπουργό να θέτει πλέον ανοιχτά ζήτημα καθαρής εντολής.

«Αν βγούμε πρώτοι στις εκλογές, θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και, αν όχι, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές για καθαρή εντολή», ανέφερε. Και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της νέας στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η τηλεθέαση που έκανε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ και η μάχη για την ηγεμονία στην αντιπολίτευση
Η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ - Τι κρύβεται πίσω από τα υψηλά ποσοστά στο σύνολο και το μεγάλο χάσμα στις νεότερες ηλικίες
Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ
Άδωνις Γεωργιάδης για τον «καβγά» με Βούλγαρη και Χασαπόπουλο: Μπορείτε να με κατηγορείτε όσο θέλετε αλλά ο κόσμος θα κρίνει
«Είπα κάτι παράλογο; Αν μας ενοχλούν οι κομπογιαννίτες δεν πρέπει να μας ενοχλούν παντού; Ή μόνον όπου μας συμφέρει;» γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 10
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Guardian»: Ας επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα – Χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος
«Η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μίας ευρείας και διαρκούς πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης 167
Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον
«Δεν θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη λέει κάτι για να βλάψει κάποιον. Νομίζω ότι το λέει από αγωνία, από αγάπη, για να υπάρξει καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης»
Ο Μάκης Βορίδης
Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία!
«Ε όχι και ο Αρβανίτης ε όχι και ο Αρβανίτης» έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης 37
Τα «καρτέλ» στο επίκεντρο της στρατηγικής Τσίπρα για την ακρίβεια – Στο στόχαστρο διυλιστήρια, τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Στην ακρίβεια και στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταφέρει το βάρος της αντιπαράθεσης η ΕΛ.Α.Σ. - Η «εργαλειοθήκη» παρεμβάσεων για καύσιμα και υπερκέρδη και το εκλογικό δίλημμα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 14