Σάββατο, 11 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γερμανία: “Μην περιμένετε συμφωνία μέσα 48 ώρες από το δημοψήφισμα”

Γερμανία: “Μην περιμένετε συμφωνία μέσα 48 ώρες από το δημοψήφισμα”

“Να μην ανησυχεί ο κόσμος θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα” είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1 αλλά φαίνεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται να “κόψει” για άλλη μια φορά τις ελπίδες της Αθήνας.

Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, φρόντισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Βερολίνο να διαψεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας πως εξαιτίας των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν, δεν είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε διάστημα 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής!

Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, από τη στιγμή που το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει, όποια συζήτηση θα γίνει, θα είναι για ένα τρίτο πακέτο στα πλαίσια του ESM και αυτό, είπε, αλλάζει τις συνθήκες αφού είναι σε εντελώς άλλο πλαίσιο.

Αρχικά πρέπει να γίνει αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση στον ESM, στη συνέχεια να διαβιβαστεί στο Δ.Σ. του Μηχανισμού και στον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια να περάσει από το Eurogroup.

Στη συνέχεια, το ελληνικό αυτό αίτημα θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή για να αποφασιστεί αν η Γερμανία θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Γέγκερ, χρειάζονται χρόνο και οι νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα ξεκινήσουν μετά από ένα διάστημα μεγαλύτερο των δυο ημερών, θα κρατήσουν όσο χρειαστεί και όταν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Eurogroup.

Εν συνεχεία θα δοθεί εντολή από τη γερμανική Βουλή ώστε να λάβει και η Γερμανία μέρος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά από ένα διάστημα, θα κρατήσουν όσο χρειαστεί και μετά θα εγκριθεί από το Eurogroup.

«Σας εξηγώ τη διαδικασία και από μόνοι σας μπορείτε να καταλάβετε πόσο μπορεί να διαρκέσει», είπε και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί και επιδεινώνεται συνεχώς.

Στο μεταξύ, ο Γέγκερ κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόταση “βόμβα” του ΔΝΤ πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 δισ. μέχρι το 2018 και πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση!

Οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν από το ΔΝΤ για τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν σημαίνουν “με κανέναν τρόπο” αυτομάτως ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας, διεμήνυσε με νόημα ο Γέγκερ, προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.

“Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να αντλήσουμε ως συμπέρασμα απ’ αυτό ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους”, ο Γέγκερ και πρόσθεσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωτηρία για την Ελλάδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, εξήγησε ο Γέγκερ.

Πηγή: Τα Νέα, με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε