Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Κοτζιάς: Στο δίλημμα υποταγή ή Grexit, η Ελλάδα επιλέγει… Δημοκρατία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Το δημοψήφισμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης και η πρόταση που έκανε η Ελλάδα στο Eurogroup είναι πάνω στο τραπέζι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ, (και της Νορβηγία και Ελβετίας), στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να τους ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση.

Ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ενημέρωσε τους πρέσβεις για ποιο λόγο πήρε η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα και κυρίως για το θέμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι συχνά σε πολλές χώρες γίνονται δημοψηφίσματα με θετικές επιπτώσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της Ευρώπης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία «όπου είχαν ήδη εγκρίνει τη συνθήκη είκοσι κράτη μέλη και η Ιρλανδία το αρνήθηκε και ανάγκασε την ΕΕ να ξαναρχίσει όλη τη διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως είπε, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να ερμηνεύουν αυτό που είναι πολύ φυσιολογικό για την ιστορία της ΕΕ, να φαίνεται σαν κάτι παράδοξο και παράξενο όταν το κάνει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα», προσέθεσε, «ούτε έχει καμία διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταγεί. Στο δίλημμα υποταγή ή Grexit η Ελλάδα έχει επιλέξει τη μάχη για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ και τη χώρα μας».

«Το δημοψήφισμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης που βάζει τον ίδιο τον λαό να εκφράσει την άποψή του σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα», αποσαφήνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να πάψουν τα ΜΜΕ των χωρών τους να διαστρεβλώνουν το νόημα και την κατεύθυνση και τον στόχο αυτού του δημοψηφίσματος».

Επίσης τους εξήγησε για τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους τουρίστες και τις πιστωτικές κάρτες και τους παρακάλεσε να βοηθήσουν το μεγάλο ρεύμα του ελληνικού τουρισμού που υπάρχει στη χώρα μας ώστε να συνεχίσει προς το συμφέρον όλων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο επανάληψης των συνομιλιών μέχρι την Κυριακή, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πάνω στο τραπέζι «και είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεχίσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση».

Προσωπικά, όπως είπε, ο ίδιος πιστεύει ότι «ένα μεγάλο βροντερό όχι θα δώσει φτερά και δύναμη στην κυβέρνηση να φέρει σε πέρας μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρόσφεραν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε