Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Προγραμματικές δηλώσεις: Η ψήφος εμπιστοσύνης και το… θερμόμετρο στα “κόκκινα”

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Με ιδιαίτερο πολιτικό πρόσημο για την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται η τριήμερη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει και θα λάβει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την εγγραφή των βουλευτών που θα θελήσουν να μιλήσουν. Οι εναλλάξ τοποθετήσεις των βουλευτών, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα γίνουν την Τρίτη έως το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τη συζήτηση στις 12 τα μεσάνυχτα, οπότε και θα ξεκινήσει η φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τις πρώτες πρωινές ώρες 155 θετικές ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα ανακοινώσει κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα της πλειοψηφίας ότι η Κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη της Βουλής.

Η συζήτηση μεταξύ των βουλευτών και υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών αρχηγών εκτιμάται ότι θα είναι σε υψηλούς τόνους καθώς η αντιπολίτευση θα θελήσει να υψώσει «τοίχους» διαφοροποίησης από την συγκυβέρνηση και τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου Μνημονίου που θα πρέπει άμεσα να φέρει στην Βουλή και να ψηφιστούν. Μια σαφή διαφοροποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να λειτουργήσει «αποσβεστικά» από την περίοδο των ψήφων της εθνικής ανάγκης που έδωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι το καλοκαίρι και στήριξαν την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στη σύναψη του τρίτου Μνημονίου.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος και ο προεδρεύων Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως και οι συνυποψήφιοί του έχουν και έναν ακόμα λόγο να αυξήσουν την οξύτητα εναντίον της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους, καθώς, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝΔ ο καθένας με τις τοποθετήσεις του θα θελήσει να απευθυνθεί στους οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματος και να καταδείξει ότι είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει την παράταξη σε θέση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε