Τετάρτη, 8 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ειδομένη – Προκαλούν οι Σκοπιανοί: Είπαμε στους Έλληνες να επέμβουν αλλά δεν έκαναν τίποτα!

Ειδομένη – Προκαλούν οι Σκοπιανοί: Είπαμε στους Έλληνες να επέμβουν αλλά δεν έκαναν τίποτα!

Όχι μόνο πυροβόλησαν με σφαίρες καουτσούκ ακόμη και παιδιά, όχι μόνο επιτέθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά φαίνεται πως οι Σκοπιανοί θέλουν να “βγουν κι από πάνω”! Και σε νέα ανακοίνωσή του, ο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κατηγορεί τις ελληνικές αρχές πως δεν έκαναν τίποτα…

Οι Σκοπιανοί επιμένουν να αρνούνται πως πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες πρόσφυγες και μετανάστες που απεγνωσμένοι από τα κλειστά σύνορα και παρακινούμενοι από “αλληλέγγυους” επιχείρησαν, την Κυριακή (10.04.2016), να περάσουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στα Σκόπια. Τι κι αν τα τραύματα στα σώματα ακόμη και μικρών παιδιών είναι εμφανή; Οι Σκοπιανοί θέλουν να πείσουν ότι έκαναν μόνο χρήση δακρυγόνων.

«Ο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ενημερώνει πως ζήτησε από την Ελλάδα να παρέμβει και να ασφαλίσει τη δική της πλευρά των συνόρων κατά το περιστατικό της Κυριακής, όταν χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα κοντά στη Γευγελή και να μπουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα», αναφέρει το σκοπιανό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Κατηγορεί δε «ακτιβιστές υπέρ των ανοιχτών συνόρων που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό στην ελληνική πλευρά, υποκίνησαν τους μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μαζί με αστυνομικούς από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν αναπτυχθεί στα νότια σύνορα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αντέδρασαν άμεσα και κατάφεραν να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για να διαλυθεί ο βίαιος όχλος. Κανένα άλλο μέσο ελέγχου δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε έγινε χρήση σωματικής βίας κατά του πλήθους. 23 αξιωματικοί ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Κανένας δράστης (!) δεν τραυματίστηκε επί «μακεδονικού» εδάφους. Σε αρκετά σημεία καταστράφηκε ο προστατευτικός (!) φράκτης», αναφέρει επίσης η σκοπιανή πλευρά, σε μια προσπάθεια να βγάλει… ψεύτες όλους όσους είδαν τα επεισόδια και τις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες και δείχνουν ξεκάθαρα τους Σκοπιανούς να χτυπούν στο… ψαχνό πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά!

Και συνεχίζουν να επιμένουν πως ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. «Οι αρχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών καθώς οι βίαιες επιθέσεις που προέρχονταν από την ελληνική επικράτεια συνεχίζονταν. Έχουν υπάρξει επανειλημμένα αιτήματα για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση ώστε να αποτραπούν βίαιες ταραχές από μετανάστες αλλά και η παράνομη διέλευση των συνόρων. Η επιβολή του νόμου και της τάξης στα σύνορα, μέσα και γύρω από τον καταυλισμό είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον», αναφέρουν οι Σκοπιανοί.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ σε εκτενή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τραυματίστηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να τους αποτρέψουν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος της ΠΓΔΜ και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. «Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ. Σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στις πλαστικές σφαίρες που στόχευαν ακόμα και μικρά παιδιά, ούτε για το γεγονός πως Σκοπιανοί αστυνομικοί εμφανίζονται μπροστά από τον φράχτη των συνόρων…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε