Πολιτική

Εκκένωση Ελλήνων από το Σουδάν: Σε ετοιμότητα το ΓΕΕΘΑ για την επιχείρηση «Κόσμος»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Κόκκινο» χτυπάει η αγωνία για την τύχη των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν, τη χώρα που τις τελευταίες μέρες σπαράσσεται από αιματηρές συγκρούσεις. Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. 80 Έλληνες θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

Αν και για την ώρα εκτιμάται πως οι συνθήκες για την απομάκρυνση των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν και κυρίως στην πρωτεύουσά του, Χαρτούμ, δεν είναι οι κατάλληλες, το ΓΕΕΘΑ έχει έτοιμο απόρρητο σχέδιο και είναι σε ετοιμότητα να το εφαρμόσει όταν χρειαστεί.

Όταν αποφασιστεί η εκκένωση, θα εφαρμοστεί το επιχειρησιακό σχέδιο «Κόσμος». Κάτι τέτοιο, όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert.gr δεν έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το σχέδιο «Κόσμος» είναι το απόρρητο σχέδιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που προβλέπει τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων σε εμπόλεμη ή εχθρική ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας στο Κάιρο, είναι σε διαρκή επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δύο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται από το Μεγάλο Σάββατο σε νοσοκομείο στη σουδανική πρωτεύουσα.

Η εντολή να ξεκινήσει η επιχείρηση για την εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν δεν έχει δοθεί γιατί, όπως ανέφεραν χθες (19.04.2023) διπλωματικές πηγές, επιδιώκεται συντονισμός των ενεργειών με τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται και εκείνα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την εμπόλεμη ζώνη. Μέχρι στιγμής 80 Έλληνες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1000 Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να απομακρυνθούν από την αφρικανική χώρα.

Στην παρούσα φάση τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι εκρηκτική και απολύτως επισφαλής για τη διεξαγωγή μίας επιχείρησης απεγκλωβισμού.

Όπως σημειώνουν, η Γερμανία είχε αποστείλει 3 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Α400Μ για την απομάκρυνση 150 πολιτών της από το Σουδάν, αλλά επέστρεψαν εκτάκτως και προσγειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς κρίθηκε αδύνατη η προσέγγιση στο Χαρτούμ.

Πηγή: OnAlert.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 5
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 48
ΝΔ: Μαρινάκης, Παπαστεργίου, Ρωμανός ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των ψηφοδελτίων – «Μπαράζ» περιοδειών από γαλάζια στελέχη
«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο δρόμο μέχρι τις εκλογές του 2027» δηλώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα μετέχει συντεταγμένα όλη η ΝΔ
Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη λειτουργία του gov.gr 11
Crash test για Τσίπρα, Καρυστιανού και Ανδρουλάκη: ΕΛΑΣ, Ελπίδα και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη 2η θέση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη «μεγάλη εικόνα» καταγράφεται μια σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το νέο τρίγωνο της αντιπολίτευσης αναζητά ακόμη σαφές πολιτικό αφήγημα
Οι Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού και Νίκος Ανδρουλάκης 112
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού