Πολιτική

Εκκίνηση των διερευνητικών επαφών με “τσαλίμια” από την Τουρκία – Τα δεδομένα και οι προσδοκίες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ξεκίνησε κι επισήμως με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αν και τόσο ο χρόνος όσο και η ατζέντα των συζητήσεων δεν προσδιορίζονται, η ελληνική πλευρά επιμένει πως το πλαίσιο των συζητήσεων δεν περιλαμβάνει κάτι άλλο πλην της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, υιοθετώντας το δόγμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» και ενεργοποίησε τις συμμαχίες της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο.

Επίσης, η απόσυρση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σινιάλο, ενώ κατά την επικοινωνία των συμβούλων Μητσοτάκη-Έρντογαν διαπιστώθηκε πρόθεση της Άγκυρας για επιστροφή στις διερευνητικές επαφές.

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί το διάλογο

Η πρόθεση, βέβαια, της Άγκυρας που οδήγησε εν τέλει στην επίσημη ανακοίνωση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς Μέρκελ, Μισέλ και Έρντογαν.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να «κάρφωσε» την Ελλάδα ότι εκείνη είναι που δεν επιθυμεί το διάλογο, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα οι τουρκοκύπριοι – επιδιώκοντας έτσι να τη νομιμοποιήσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παράλληλα, το τελευταίο έρχεται και ως απάντηση στην απαίτηση της Αθήνας να συμμετάσχει σε μια τέτοια πολυμερή – όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – η Κύπρος.

click4more: Δένδιας: «Χαμηλά η μπάλα» για την επανεκκίνηση των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών πάντως, η Τουρκία επιχείρησε να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου με αντι-Navtex που εξέδωσε.

Επίσης, το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας με άγνωστο προορισμό, αλλά χωρίς να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι και οι δύο κινήσεις της Άγκυρας – ιδίως δε η πρώτη – συνιστούν «χαμηλού επιπέδου» προκλήσεις και γι’ αυτό θεωρούν ότι δεν θα επηρεάσουν το κλίμα των διερευνητικών επαφών.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι διερευνητικές επαφές δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά ένα πρώτο βήμα για να γίνει στο μέλλον ένας ουσιαστικός διάλογος. Πάντως, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών με την παραδοχή ότι η απόσυρση του Oruc Reis δεν συνιστά «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά «μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου».

Συνομιλία Ερντογάν – Μακρόν

Σημειώνεται ότι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συνομίλησε και ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι διάλογος με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον η Άγκυρα σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ούτως ή άλλως, αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικώς την επόμενη εβδομάδα, λόγω κρούσματος κορονοϊού σε άνδρα της προσωπικής ασφάλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την καραντίνα στην οποία μπήκε ο Σαρλ Μισέλ.

Η αναβολή αυτή, βέβαια, δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς έως σήμερα ήταν γνωστό ότι θα επανεκκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ως νέες ημερομηνίες της Συνόδου ορίστηκαν η 1η και 2η Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να καθοριστεί εάν η πρώτη συνάντηση των διπλωματών και των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών θα γίνει πριν ή μετά από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 41
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης