Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Έκλεισαν τα ραντεβού Μητσοτάκη με Τσίπρα, Γεννηματά και Κουτσούμπα

Έκλεισαν τα ραντεβού Μητσοτάκη με Τσίπρα, Γεννηματά και Κουτσούμπα

Τα τηλεφωνήματα για χάρη των οποίων, επισήμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε κατά 24 ώρες την αναχώρησή του για την Αίγυπτο, ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (07.10.2019). Και τα πρώτα ραντεβού για τον εκλογικό νόμο, έκλεισαν.

Οι πρώτοι που δέχτηκαν τα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρώτος που θα βρεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (11.10.2019), ενώ στις 12:15 θα γίνει το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά και θα ακολουθήσουν, στις 17:00 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 18:00 ο Κυριάκος Βελόπουλος και στις 19:00 ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η ψήφος των αποδήμων, πάντοτε υπό το πρίσμα της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Όμως, μοιραία η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους αρχηγούς θα είναι (σχεδόν) εφ’ όλης της ύλης: από την απλή αναλογική και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η εξεύρεση της απαραίτητης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων φαντάζει, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανη έως αδύνατη. Ιδιαίτερα μετά τις διαρροές εκ μέρους της Κουμουνδούρου που ξεκινούν ήδη, πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, το blame game για το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Από την άλλη πλευρά, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση – καθώς το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά – αθροίζουν 199 βουλευτές μαζί με τους 158 της ΝΔ, με αποτέλεσμα και πάλι να μη βγαίνει η εξίσωση. Προς τούτο λοιπόν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συγκλίσεις, ιδιαίτερα με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, η οποία κινείται ανάμεσα σ’ αυτή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις